CDA Utrecht: 'Het moet niet normaal zijn om drugs te gebruiken'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De gemeente Utrecht moet de inwoners veel bewuster maken dat het gebruik van cocaïne en andere drugs helemaal niet normaal is. Dat vindt onder andere Bert van Steeg, raadslid voor het CDA in de Utrechtse gemeenteraad. Hij deed zijn uitspraken in het programma Stadhuisplein op Bingo FM. Daarin werden de problemen rond het Lucasbolwerk besproken.
Voor de korte termijn zijn er ingrijpende maatregelen nodig om de situatie in het parkje weer normaal te krijgen. Dat vinden zowel het CDA, de VVD als GroenLinks die in het programma spraken. In het park zorgt een groep van ruim 120 drugsverslaafden voor overlast en criminaliteit.
Als de situatie op het Lucasbolwerk weer normaal is, moet er daarnaast ook een inspanning geleverd worden om het gebruik van drugs te ontmoedigen, vindt het CDA. "Het gebruik van drugs is vrij normaal geworden", zei Van Steeg in de uitzending. "We horen studentenverenigingen die zeggen dat ze merken, zeker na de coronatijd, dat het gebruik van cocaïne gewoon normaal is geworden. Daar moet je wat aan doen."

Verantwoordelijkheid

Van Steeg vindt het een taak van de gemeente om de gedachte dat drugs normaal zijn om te draaien. Hij wil bijvoorbeeld dat de gemeente met studentenverenigingen in gesprek gaat. "Ook de gebruiker heeft een verantwoordelijkheid in de keten die ontstaat bij drugsgebruik."
Dit is de norm en drugsgebruik is niet normaal, zeker niet in een stad als Utrecht
Bert van Steeg (raadslid CDA)
Het CDA krijgt steun van Mahaar Fattal van GroenLInks. "Ik maak me ook zorgen over hoe normaal het is, niet alleen drugs overigens, maar ook alcohol en het gebruik van allerlei soorten middelen", zei de GroenLinkser op Bingo FM. "Het is zo normaal, ook het combineren van alcohol met ketamine en xtc op één avond. Ik vind dat zo heftig, het is zo slopend voor je lichaam."
Als het aan het CDA ligt, gaat de gemeente serieus de discussie met de samenleving aan. "Een voorlichtingscampagne, maar ook gewoon samen optrekken en zeggen, dit is de norm en drugsgebruik is niet normaal, zeker niet in een stad als Utrecht."

Zware criminaliteit

Ook de VVD steunt het plan. Raadslid Tess Meerding vertelde: "Ik ben het daar eigenlijk wel mee eens. Als je kijkt wat cocaïnegebruik voor impact heeft, als je kijkt naar de zware criminaliteit. Mensen moeten zich veel meer bewust worden. Die zien het als een leuk tijdverdrijf, maar kijk eens wat je er mee voedt, die hele criminele wereld."
Ook GroenLinks zou een dergelijk voorstel in de raad steunen. "Ik zou het heel goed vinden als we daarover met elkaar in gesprek gaan, ook met studenten. Hoe doe je dat nou op een veilige manier?"