Paniek overheerst in Overvechtse flat na containerbrand: 'Het was heftig, heel heftig'

© RTV Utrecht
Utrecht - "Dit is echt heel traumatiserend, voor de bewoners. Er waren ook kinderen bij betrokken. Dit wil je niet meemaken. Heftig, heel heftig dit." Marianne Kloeth, van de bewonerscommissie van de flat aan de Hanoidreef is nog steeds in shock. In de flat brak rond 04.00 vanochtend een brand uit. Bewoners moesten hun woning verlaten en een vrouw raakte zwaargewond.
Op de stoep voor de flat aan de Hanoidreef staat een container achter een politielint. In de container ligt afgebrand vuilnis. Mogelijk is het afval aangestoken waarna het vuur oversloeg naar de flat. "Ik hoorde gisterenavond laat een aantal jonge mannen op straat hard praten. Ik ben weer gaan slapen, maar even later stond het hier vol met ambulances, brandweer en politie", zegt een vrouw die ook in de flat woont.

In coma

Zij hoefde haar woning niet uit, maar zo'n 35 bewoners wel. Ze werden 's nachts opgevangen door de hulpdiensten. Een aantal mensen bracht de nacht door bij vrienden en familie. Kloeth: "Er was veel paniek, er waren kinderen. Mensen konden door de rook niet zien waar ze heen moesten."

Reactie Bo-Ex

Woningcorporatie Bo-Ex laat weten dat ze de situatie voor de huurders erg vervelend vinden. "We begrijpen dat ze zijn geschrokken en willen ze dan ook zo goed mogelijk bijstaan", zegt een woordvoerder.

De containerruimte waar de brand was, wordt zo snel mogelijk dichtgezet. Er wordt geen nieuwe inpandige afvalcontainer teruggeplaatst en in alle portieken worden de afvalcontainers weggehaald. Bewoners kunnen hun huisvuil in de ondergrondse container buiten gooien.

Bo-Ex zegt verder toe beschadigde deuren zo snel mogelijk te repareren of te vervangen. De portiek, de liftdeuren en het trappenhuis worden schoongemaakt. Ook een defecte lift wil de woningcorporatie snel repareren.

Een vrouw moest naar het ziekenhuis vertelt ze. "Er was zoveel rook, dus ze kon niet zien waar ze was. Ze is gevallen en uiteindelijk door de brandweer op de negende verdieping gevonden. Ze is vervolgens naar het ziekenhuis gebracht waar ze in coma werd gehouden." De toestand van de vrouw is inmiddels iets verbeterd. Ze is nog niet bij kennis en wordt in slaap gehouden. Haar longen zijn beschadigd en ze ligt nog aan de beademing.

Aangestoken

Mogelijk is de brand dus aangestoken. De politie doet daar nog onderzoek naar. Kloeth vermoedt dat de brand wellicht voorkomen had kunnen worden. "Vrijdagavond was er ook al een brandje bij de flat. En de deur van het gebouw stond open, met de container erbij. Toen vroegen wij ons al af waarom die deur openstond. Als die container er niet had gestaan en de deuren dicht waren geweest dan had dit niet gekund."