Enkele horecaondernemers gechanteerd, burgemeester steekt bezorgde ondernemers hart onder de riem

© RTV Utrecht
Utrecht - Burgemeester Sharon Dijksma heeft een bericht gestuurd aan Utrechtse horecaeigenaren die zich zorgen maken sinds een aantal horecaondernemers wordt gechanteerd. De afzender zet Utrechtse ondernemers onder druk om duizenden euro's te betalen. Doen ze dit niet, dan zou de afperser ervoor kunnen zorgen dat de burgemeester de zaak sluit, maar Dijksma laat de ondernemers weten dat dit nooit zomaar gebeurt.
De afperser die de horecazaken chanteert verwijst naar een horecagelegenheid aan de Kanaalstraat in Lombok, daar werd afgelopen donderdag een explosief aangetroffen bij het pand. Dit explosief leek op een handgranaat en zat vast aan de deurklink. Diezelfde dag werd bekendgemaakt dat de zaak voor 30 dagen werd gesloten.
Dit bestuurlijk besluit en de dreigementen in de richting van horecaeigenaren veroorzaakten grote zorgen bij de Utrechtse ondernemers. Ten onrechte, benadrukt Dijksma. De stadsbestuurder laat aan de horecaeigenaren weten dat ze op de hoogte is van deze vorm van chantage. "De politie zit er bovenop", schrijft ze. Daarnaast onderstreept ze dat de gemeente nooit zomaar een zaak sluit. "Dat proces is met grote zorgvuldigheid omgeven."
Horecaondernemers die vragen hebben over de dreigementen kunnen terecht bij de zogenoemde manager crisisoperaties. Bij zaken die over de politie gaan, verwijst Dijksma naar de wijkagent horeca. Verder roept de stadsbestuurder horecaeigenaren die te maken krijgen met afpersing op om bij serieuze dreigingen altijd de politie te bellen. "Dat helpt enorm in het onderzoek."