Utrechtse verdelgers hebben handen vol aan de mier: 'Nesten zijn soms tientallen meters lang'

© ANP
Utrecht - Een rondgang langs verschillende ongediertebestrijders in onze provincie leert dat de mierenoverlast flink toeneemt. "We krijgen wel 20 tot 30 procent meer belletjes dan normaal."
Richard Piké werkt voor bestrijdingsdienst Van der Velden in Utrecht en omstreken en ziet met name de afgelopen weken een behoorlijke stijging. "Op het moment dat de beestjes niet meer buiten blijven en ook bij woningen binnenkomen, worden we gebeld. Dat vinden mensen niet fijn. We bestrijden op dit moment zo'n dertig tot veertig nesten per week."

Zoektocht naar voedsel

De overlast heeft voor een groot deel te maken met de warme en droge periode waar we nu middenin zitten. "Vorig jaar ging het veel meer geleidelijk. Nu hebben we na een koud en nat voorjaar opeens een heel hete periode. Alles staat in bloei en er is meer dan genoeg voedsel. Daar gaan praktisch alle insecten goed op."
De mieren rennen als dwazen rond
Ongediertebestrijder Richard Piké
Dat ziet ook mierenexpert André van Loon van Kenniscentrum EIS. "Als het warm is, gaat de ontwikkeling van de nesten veel sneller. De werksters zijn nu massaal op zoek naar voedsel. Het gevolg daarvan is dat terrastegels her en der verzakken of dat ze je keuken in lopen als je etensresten hebt laten liggen. Maar in dat laatste geval vraag je er dan zelf ook een beetje om."

Van 't padje af

De overlast is in sommige gevallen zo erg dat Piké af en toe zwarte kozijnen en ramen tegenkomt. "Normaal is die 'actieve periode' wat meer uitgesmeerd. Nu zien we echt een piek. De mieren rennen als dwazen rond, ze zijn gewoon van 't padje af."
Ook ongediertebestrijder Patrick Kramer krijgt meer belletjes dan ooit. Hij ziet soms nesten met meerdere koninginnen. "Sommige zijn tientallen meters lang." Het baart de verdelger, zeker met het oog op bestrijding, zorgen. "Wij hebben maar beperkte middelen en sommige zijn amper effectief. Zo mag je bepaalde producten wel binnen gebruiken, maar buiten niet – terwijl daar juist de grote nesten zitten."

Halve legers

Voordat er een ongediertebestrijder aan te pas komt, kun je nog genoeg zelf doen. Dat begint met het schoonhouden van je huis. Piké: "Mieren communiceren met elkaar. Dus als eentje suiker ontdekt dan speelt 'ie dat door aan de rest. Voor je het weet marcheert er een half leger door de keuken."
Koperen munten blokkeren de toegang van mieren
Koperen munten blokkeren de toegang van mieren © ANP
Maar er zijn meer middeltjes. Zo zouden ook stoepkrijt, koffiedrab, speciaal mierenpoeder, kaneel, aaltjes, lavendel, de befaamde lokdoosjes en groene zeep helpen om de mieren tegen te houden. "Zeker. Maar je kan ook de plekken waar ze naar binnenkomen dichten met siliconenkit", tipt Piké.
Al denkt mierenexpert Van der Loon dat alle bovengenoemde oplossingen maar tijdelijk helpen. "Als de overlast te gortig werd, goot mijn moeder er vroeger gewoon kokend water overheen. Dat werkt dan eventjes, maar voor je het weet, komen er nieuwe beestjes terug."

Bruidsvluchten

Het is volgens zowel Van der Loon als Piké ook grotendeels een kwestie van verdragen. Van der Loon denkt op zijn beurt dat met het naderende onweer de eerste vliegende mieren ook zichtbaar zullen worden. "Dan starten de zogenaamde bruidsvluchten: de mannetjes gaan dan op zoek naar een koningin om mee te paren."
Piké hoopt vooral dat mensen een zeker geduld bewaren tot ze over gaan tot bestrijding. "De mieren steken en prikken niet. En tsja, ze moeten toch ergens leven, hè?"

Opkomst van de exoot

Dat de mier zich roert, was al bekend. Al ging het eerder deze week om de toename van uitheemse varianten in Nederland. Volgens mierenexpert André van der Loon "een behoorlijk probleem dat je niet moet onderschatten". Deze exotische miersoorten kunnen superkolonies vormen, met daarin duizenden koninginnen en soms wel miljoenen werksters. In Duitsland werd een dergelijke kolonie met een wijdte van zeventig meter gespot.

Ook in Nederland rukken de uitheemse beestjes op. "Het gaat nu om hooguit vier soorten. Ze komen Nederland bijvoorbeeld in tijdens het importeren van planten. In die potten kunnen nesten zitten. Vaak overleven ze het hier niet, omdat het klimaat te koud is. Maar sommige wel, en als je die in je tuin of huis treft is dat niet leuk." Een aantal bijt of steekt. Anderen komen af op elektrische velden, knagen aan stopcontacten of elektriciteitskabels en veroorzaken soms zelfs kortsluiting.

Vooral het herkennen van de exoten is een ingewikkeld proces. Van der Loon: "Dat is lastig en meer specialistisch werk. Zeker voor een leek lijken de verschillende soorten erg op elkaar. Ik denk dat de bestrijders vaak ook niet weten of ze met een uitheemse soort te maken hebben. Met een beetje mazzel sturen ze een monstertje op naar het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), die weten van de hoed en de rand."