Festival Verknipt mag blijven, geen ernstige overlast volgens de gemeente

© Verknipt / Jordy Brada
De Meern - Festival Verknipt heeft geen regels overtreden met te harde muziek. Dat zegt wethouder Eva Oosters vandaag in de Utrechtse gemeenteraad. Het festival werd afgelopen weekend gehouden bij Plas Strijkviertel. Volgens commissielid Stefan Gaillard (Stadsbelang) was de overlast groot, maar daar gaat de wethouder niet in mee.
Gaillard beweert dat er op grote afstand van de plas ernstige geluidsoverlast was. “Sommige inwoners maten tot wel 68 dB op 5 kilometer afstand”, zei Gaillard tijdens de raadsvergadering. Het festival werd door 20.000 vooral jonge bezoekers bezocht. “Is de wethouder het met ons eens dat het algemeen belang belangrijker is dan het plezier van een paar duizend bezoekers?” wilde Gaillard weten.

Waardevol

Wethouder Oosters was duidelijk: “Wij vinden evenementen in onze stad waardevol. Ze zorgen voor ontmoeting en plezier en voor mentale gezondheid.” Ze erkent dat een festival ook hinder kan opleveren. Volgens de wethouder zijn er metingen verricht en heeft er geen overschrijding van de geluidsnormen plaatsgevonden.
Ze kan niet bevestigen dat er op grote afstand sprake was van geluidsoverlast, die metingen heeft de gemeente niet verricht. Maar ze sluit niet uit dat het gebeurd is. “Meteorologische omstandigheden kunnen leiden tot opvallende waarnemingen en dit zou er één kunnen zijn.”

Verboden

Gaillard wilde graag dat dit soort festivals in de toekomst verboden worden. Wethouder Oosters (Student & Starter) gaat daar niet in mee. Ze vindt dat er ruimte moet blijven voor meerdaagse festivals. Bovendien worden dit soort evenementen in tijd en plaats evenredig over de stad verspreid, meent ze.