Gemeente Utrecht gaat weer met camera's zwaar verkeer tellen in binnenstad

© Ronald van der Krogt
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat tijdelijk camera's plaatsen om te meten hoeveel zwaar verkeer er rijdt op een aantal grachten. De camera's worden 26 juni geplaatst en worden twee weken later weer weggehaald.
Het gaat om de Nieuwegracht, de Kromme Nieuwegracht, de Plompetorengracht en het Hieronymusplantsoen. Met een camera op de Plompetorengracht wordt ook geteld hoeveel auto's vanaf de Van Asch van Wijckskade tegen de rijrichting inrijden.
Met de camera's en gegevens van handhavers wil de gemeente ook bekijken of de verkeersmaatregelen om werfkelders te beschermen werken. Het is verboden om met een vrachtwagen over sommige straten in de binnenstad te rijden vanwege de werfkelders. Elk zwaar voertuig dat over een eeuwenoude kelder rijdt, is er een teveel, schrijft de gemeente.

Foto's worden weer gewist

Met de speciale camera’s worden kentekens gefotografeerd en de vervoersgegevens van de voertuigen die op de grachten met werfkelders rijden. Nadat de voertuiggegevens bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) zijn opgehaald worden de foto's van de kentekens gewist.
Ook in oktober vorig jaar zijn er tellingen gedaan. Toen ging het om twaalf plekken. Hieruit bleek dat er minder zwaar verkeer in het wervengebied rijdt dan in 2020 en 2021. Op de vier plekken waar nu metingen worden gedaan waren toen werkzaamheden. Daarom doet de gemeente deze tellingen hier opnieuw.
Omdat uit de tellingen van de afgelopen jaren bleek dat sommige chauffeurs de regels nog overtraden, is de gemeente ook van plan om dit jaar nog kentekencamera’s te plaatsen. Daarmee worden automatisch boetes gegeven bij een oevertreding. Dit plan ligt bij het Openbaar Ministerie.