Utrechtse 'spookkelder' was van meesterbanketbakker Buijs

© Gemeente Utrecht
Utrecht - Een pas ontdekte eeuwenoude kelder in Utrecht blijkt van een bakker te zijn geweest. Afgelopen april werd de 'spookkelder' gevonden bij restauratiewerkzaamheden.
In het centrum van Utrecht bij de Haverstraat voert de gemeente werkzaamheden uit. Het riool in de straat wordt vervangen en ook de warmte- en waterleidingen zijn verouderd. De kelders onder de Haverstaat zijn historisch en belangrijk erfgoed voor de stad. De werfkelders worden gerestaureerd.

Onbekende kelder

In april stuitten bouwlieden op een onbekende kelder. Daan Schaars, bouwhistorisch onderzoeker heeft de kelder onderzocht en nu op de kaart gezet. Schaars: "Het is een onderdeel van een werfkelder die een tijd lang afgesloten is geweest en daardoor vergeten was."
In de 17e of 18e eeuw is een verbinding gemaakt tussen de huizen in de Haverstraat en de kelders. Maar die verbinding is ergens in de 19e eeuw weer dichtgemaakt. Schaars: "En ook de gang is opgesplitst, daarom was die kelder onbekend."
In de 18e eeuw was Oudegracht 201 in bezit van een bakker: Bartholomeus Buijs. Het zou dus kunnen zijn dat de spookkelder onderdeel is geweest van de broodbakkerij. Schaars: "Het leuke is dat we nu een rookkanaal hebben aangetroffen. Die sluit aan op een verdwenen stookplaats in de kelder van nummer 201, dus misschien dat dat wel de plek was waar het brood werd gebakken."
Maar het is niet zeker, want verder zijn er geen bewijzen gevonden. Schaars: "Het zou ook zo kunnen zijn dat de eigenaar van deze panden wel een bakker was, maar misschien verhuurde hij de panden aan iemand anders."

Wat je ermee kan? Goede vraag!

"Het is altijd uniek om iets te ontdekken wat zo lang afgesloten is geweest", zegt de onderzoeker. "De ruimte ligt vol met puin en daar hebben we nog niet iets interessants in gevonden."
Bijzonder aan de vondst is dat het duidelijk maakt dat huizen die verder van de gracht lagen toch gebruik wilden maken van het water. Schaars: "Normaal is een werfkelder alleen verbonden met een huis aan de gracht. Dat maakt het heel boeiend."
Wat er met de spookkelder gaat gebeuren, dat is nog niet duidelijk. Schaars: " Ik weet niet wat de plannen ermee zijn. En ik weet ook niet wat je ermee kunt. Dat is een goede vraag."