Utrechters mogen menig geven over de toekomst van de stad, maar wat gaat Utrecht er mee doen?

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Vanaf vandaag kunnen de inwoners van Utrecht meepraten over hoe de stad er in de toekomst moet uit komen te zien. Wethouders Eelco Eerenberg en Eva Oosters gaven bij TivoliVredenburg het startschot voor een campagne. Op straat vroegen zij passanten naar hun visie op de groei van de stad.
Wethouder Eerenberg werkt aan de Nota Stedenbouwvisie. Die visie gaat over de inrichting van de stad, over straten en buurten en over voorzieningen. Eerder al stelde de gemeenteraad de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040, oftewel RSU2040 vast. Daarin beschrijft de gemeente de koers van de stad voor de komende twintig jaar. “De stedenbouwvisie moet concreet maken wat de gemeente onder leefbaarheid, kwaliteit, efficiënt ruimtegebruik en architectuur verstaat, met het doel dat we daar straks beter op kunnen sturen en toetsen bij nieuwe gebiedsontwikkelingen en projecten in de bestaande stad”, schrijft de gemeente.

Hoger dan de Dom

Vanaf vandaag kunnen Utrechters een enquête invullen met onder andere de vraag of er hoger gebouwd mag gaan worden. Dat is in Utrecht altijd een heikel punt, want tot nu toe vindt men dat er niet hoger gebouwd mag worden dan de Domtoren. Ook peilt de gemeente de mening over het aantal horecagelegenheden die erbij zouden moeten komen. Daarnaast wil de gemeente weten of de inwoners hechten aan opvallende architectuur.
Veel Utrechters klagen de laatste jaren over de inspraak en participatie, ze voelen zich niet gehoord bij grote projecten. Wethouder Eelco Eerenberg is niet bang dat dit bij deze raadpleging weer gaat gebeuren. "We vinden het heel belangrijk om goed naar onze inwoners te luisteren, juist over de groei van de stad", zei hij tijdens de aftrap van de campagne. Volgens de wethouder staat er nog niets voor de visie op papier. "We hebben gezegd dat we eerst naar de Utrechters gaan luisteren voordat we iets gaan opschrijven. Eerst zijn de inwoners aan zet."

Zorgen over de groei

De wethouder denkt dat veel inwoners zorgen hebben over de snelle groei van de stad en wat dat voor hen betekent. "Het gaat over balans, hoe doe je de groei goed. Ik denk dat de meeste Utrechters daar gewoon over willen meepraten, een opvatting over hebben. En dat het aan ons is om daar heel goed naar te luisteren.
Naast de enquête zullen er ook straatinterviews gehouden gaan worden en komen er zogenoemde verdiepende gesprekken met geïnteresseerde Utrechters. De Nota Stedebouwvisie moet binnen een jaar klaar zijn.