Leegstand Utrechtse binnenstad halt toegeroepen: 95 nieuwe woningen boven winkels

© RTV Utrecht
Utrecht - Minder leegstand en meer woningen. Dat is de opbrengst van het Utrechtse project 'Morgen mooier maken', dat in februari 2022 werd opgezet om de leegstand in de binnenstad tegen te gaan. Vanwege het succes wil de gemeente ook de komende jaren verder met het project.
In 2020 bleek dat steeds meer winkelpanden in de Utrechtse binnenstad structureel langer te huur stonden dan voorheen. Dat had deels te maken met de eerste effecten van coronamaatregelen en de toename van online winkelen, maar ook met het vertrek van een groot aantal winkels naar het nieuwe Hoog Catharijne. Niet wenselijk, vond de gemeente. Dus werd er actie ondernomen.

Ondernemen, wonen en vergroenen

Drie zaken moesten aangepakt worden. Nieuwe ondernemers moesten zich vestigen in de stad. Bij voorkeur niet alleen winkeliers, maar ook ondernemers die andere functies naar de binnenstad brengen. Daarnaast moest wonen en werken boven winkels meer en sneller mogelijk worden gemaakt. Verder moest ook de openbare ruimte vergroend worden.
Nu, 1 jaar na de start van het project, zijn de eerste resultaten er. Zo is het aantal lege panden afgenomen van veertig eind 2021 naar 27 in december 2022. Ook zijn in totaal 95 nieuwe woonruimtes gerealiseerd boven winkels en zijn er op de Steenweg drie groenbakken met planten en bankjes geplaatst.
Toch gaat nog niet alles goed. Zo is de leegstand in sommige straten flink afgenomen, bijvoorbeeld in de Zadelstraat en de Bakkerstraat. Daar is geen structurele leegstand meer. Die vlieger gaat echter niet overal op, want in de Steenweg, Lange Elizabethstraat en Achter Clarenburg "blijft de leegstand hardnekkig".
Op basis van de ervaringen tot nu wil de gemeente extra inzetten op het stimuleren en begeleiden van ondernemerschap in de binnenstad. Het gaat dan om ondernemers die in het profiel passen en circulair te werk gaan, lokaal ambachtelijk zijn en/of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook moeten er nóg meer woonruimtes boven winkels gerealiseerd worden, want daar is nog voldoende ruimte voor.