Utrechtse glazenwassers redden man en hondje uit het water: 'Niemand deed iets'

De kade waar de man niet op meer op wist te komen.
De kade waar de man niet op meer op wist te komen. © Job van de Kraak Glazenwasserij / Politie Utrecht Centrum
Utrecht - Voor de Utrechtse glazenwassers Job en Mitchell reikte de werkdag vandaag net wat verder dan glanzende, streeploze raampartijen. De twee verrichtten een heldendaad door een man en zijn hondje uit de Vecht te redden. Job: "Er stonden veel mensen, maar niemand deed iets. Ik zei: gaan we alleen kijken of gaat iemand nog die duik nemen?"
Het hondje was in het water terechtgekomen bij de Bemuurde Weerd Oostzijde, om de hoek bij ijssalon Il Mulino. De man sprong erachteraan, maar kon vervolgens niet meer op de kade komen. Job: "Het is daar wel 2,5 tot 3 meter hoog. Om op de kant te komen, moet je helemaal naar de sluisjes zwemmen."
De verontrustende melding over de drenkeling kwam rond 9.30 uur binnen bij de 112-meldkamer. "We hoorden geschreeuw en zagen allemaal omstanders die nog niet actie waren gekomen", vertelt de glazenwasser. Toch was haast wel geboden. "Die man was hartpatiënt en had moeite met ademhalen."
Hulpdiensten waren intussen met loeiende sirenes uitgerukt. Toch hoefde de brandweer niet in actie te komen. Glazenwassers Job en Mitchell waren al met een creatieve (en droge) oplossing gekomen. "We hebben twee van onze ladders aan elkaar bevestigd en in de bodem gestampt. Zo kon die man uiteindelijk uit het water klimmen. Ook zijn hondje - ik dacht een wit Pomeriaantje (een hondenras, red.) ofzo - hebben we kunnen redden."
"Gelukkig lopen er soms echte helden rond", reageert de politie op Instagram. De man is volgens de wijkagenten nagekeken in de ambulance. Zowel hij als zijn hondje bleken in goede gezondheid.