dB's vreest meer vertraging verhuizing naar nieuw pand: 'De rek is er inmiddels wel uit'

© RTV Utrecht
Utrecht - De Utrechtse muzikale broedplaats dB's vreest dat een verhuizing naar de nieuwe locatie aan de Vlampijpstraat nog veel meer vertraagd is. De bedoeling was dat het centrum 1 november zou verhuizen, maar er is nog geen zicht op de verbouwing, laat staan de oplevering van het nieuwe pand. Volgens dB's moet er nu actie worden ondernomen, anders leidt dat onverantwoorde financiële risico's. "En 1 november is bijzonder snel", zegt dB's-eigenaar en oprichter Paul de Brabander.
In juni 2021 werd bekend dat dB's niet in het CAB-gebouw in de Cartesiusdriehoek kon blijven door een plan van de gemeente om er "een gezonde en levendige stadswijk" van te maken. Er worden 2800 woningen, een foodhal, een biologische supermarkt en een basisschool gebouwd.
Achttien maanden geleden is het pand aan de Vlampijpstraat door een projectontwikkelaar gekocht en vorig jaar december werd uiteindelijk de huurovereenkomst getekend. De gemeente zegde toe de vergunning met spoed te verlenen, want dB's moest haar pand op 1 mei verlaten. De bouw zou toen beginnen. Uiteindelijk is het besluit over vergunning en de inspraakprocedure ook vertraagd, waarna werd geregeld dat dB's tot 1 november op de oude plek kon blijven. Nu moet nog een tweede deel van de vergunning worden doorlopen. Hoe lang dat gaat duren is nog onduidelijk. Volgens dB's "staat het water daarmee aan de lippen".

De rek is er uit

Volgens De Brabander is er bovendien veel discussie met de eigenaar van het pand over de verbouwing. "Dat leidt voor ons tot extra kosten in de investeringen. De rek is er wel uit, als je ook niet eens weet wanneer je kunt beginnen."
"We kunnen nu nog draaien tot 1 november, maar na die datum kunnen we geen concerten meer plannen. We draaien nu al een beetje beperkt, omdat we geen terras meer hebben en omdat we overdag niet meer open zijn. En dat kost al geld. En als wij er per 1 november niet in kunnen met de studio's en bij voorkeur op zeer korte termijn met de horeca en zaal, dan gaat dat ons per maand zoveel geld kosten, dan kunnen we beter er gewoon voor zorgen dat we stoppen", aldus De Brabander.
Als dB's moet stoppen dan verdwijnen zeventien oefenstudio’s, een drukbezochte concertzaal, de opnamestudio Moskou, muziekschool Backstage Utrecht, lessen van tal van zelfstandige docenten en het veganistisch restaurant Roots Rock Kitchen.
Donderdag is er een commissievergadering waarin de continuïteit van het muziekcentrum op de agenda staat.
De nieuwe locatie van dB's aan de Vlampijpstraat.
De nieuwe locatie van dB's aan de Vlampijpstraat. © Google Streetview