Spoor van parfumflesjes na ramkraak leidt tot één veroordeling, andere verdachten vrijuit

© 112mediautrecht
Utrecht - De rechter heeft een van de daders van de ramkraak bij parfumerie Pour Vous in Vleuten van twee jaar geleden een celstraf van twaalf maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, opgelegd. De proeftijd bedraagt twee jaar. Een andere verdachte, die vrijdag ook voor de rechter stond, werd vrijgesproken. Er was onvoldoende bewijs tegen hem.
Bij de veroordeelde dader heeft de rechtbank rekening gehouden met zijn nog jonge leeftijd. De dader was achttien jaar ten tijde van de overval. Ook is hij na de overval niet meer in aanraking met politie en justitie gekomen.
De vrijgesproken verdachte was minderjarig tijdens de overval. Volgens de rechtbank is niet er onvoldoende bewijs om ronder twijfel te kunnen vaststellen dat de jongen direct betrokken was bij de ramkraak. Het OM eiste eerder ook vrijspraak.
In juni 2021 werd in de vroege ochtend door in totaal vijf mannen een ramkraak bij de parfumerie gepleegd in winkelcentrum Vleuterweide. Met een Renault Clio reden ze dwars door de pui en het rolluik. Op scooters vluchtten de daders vervolgens met een grote hoeveelheid flesjes parfum.

Bewijzen

Er werd in totaal voor duizenden euro's aan parfum gestolen. Omdat ze tijdens hun vlucht tientallen flesjes verloren, kon de politie de vluchtroute in kaart brengen. De scooter van de vader van verdachte is volgens de rechtbank kort na de ramkraak met een warme uitlaat in de buurt van het einde van het spoor parfumverpakkingen aangetroffen.
"In de buddyseat van de scooter zijn diverse parfums aangetroffen met daarop de vingerafdrukken van verdachte. De telefoon van verdachte was in de nacht van de ramkraak in gebruik en heeft een telefoonmast in de buurt van de ramkraak aangestraald." De verdachte deed later aangifte van diefstal van zijn scooter, maar dat vindt de rechtbank niet geloofwaardig.
De andere drie mannen die op de beelden te zien waren, gingen vrijuit. Op basis van het dossier kon het OM maar twee verdachten vervolgen, waarvan dus één iemand een straf opgelegd heeft gekregen.