Wordt Pride Utrecht voortaan een meerdaags evenement? 'Staan ervoor open'

© Ingezonden
Utrecht - Mocht er een initiatief komen om van Pride Utrecht een meerdaags evenement te maken, dan staat de Utrechtse politiek daarvoor open. Dat zegt wethouder Linda Voortman. "Maar het initiatief moet uit de stad komen, wij willen niet op de stoel van de LHBTIQ+-gemeenschap zitten."
Hiermee reageert zij op een voorstel van PvdA, D66 en Student & Starter. "Hoe mooi zou het zijn als we er in navolging van Amsterdam en Rotterdam een meerdaagse viering van kunnen maken", zegt Romi Leever (PvdA). De partijen willen graag dat de gemeente zelf het initiatief hiertoe neemt, maar zover wil de wethouder niet gaan.
GroenLinks vraagt zich of een groot meerdaags evenement er niet voor zorgt dat de Pride richting commercialisering gaat, in plaats van de strijd voor inclusie. "Dat hangt ervan af hoe je het organiseert", zegt Voortman. "Als je het drie dagen doet zoals op zaterdagmiddag, dan gaat het misschien wel richting commercialisering. Maar misschien zijn er ook andere ideeën, maar dat weet ik niet en wil ik ook niet invullen voor die organisaties."