Utrecht wil meer duurzame asielopvang in plaats van tijdelijke plekken

De 400 plekken komen bovenop de 562 vaste opvangplekken in het AZC op de Joseph Haydnlaan
De 400 plekken komen bovenop de 562 vaste opvangplekken in het AZC op de Joseph Haydnlaan © RTV Utrecht / Jordi de Jong
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat op zoek naar 400 extra 'duurzame' asielopvangplekken. Die komen in de plaats van allerlei tijdelijke en noodopvanglocaties en zijn daarmee permanent beschikbaar voor de opvang. Mochten de plekken op sommige momenten niet nodig zijn, kunnen er tijdelijk andere doelgroepen gehuisvest worden.
Het college schrijft aan de gemeenteraad dat Utrecht evenredig wil bijdragen aan de asielopvang, dus op grond van het aantal inwoners wil de stad een vastgesteld aantal asielzoekers kunnen huisvesten. Dat lukt nu nog wel met allerlei noodopvanglocaties en tijdelijke plekken, maar de gemeente zou liever meer vastere plekken hebben. Bovenop de 562 vaste opvangplekken in het AZC op de Joseph Haydnlaan, moeten er nog 400 zogenoemde duurzame opvangplekken komen.

Zoektocht

Waar die moeten komen staat nog niet vast. De gemeente geeft zichzelf tot 2027 de tijd om in samenwerking met het COA geschikte locaties te vinden. Vast staat wel dat ze niet alle vierhonderd op één plek komen. Utrecht wil graag kleinschalige locaties, waarbij ook ruimte is voor "ontmoeting en ontwikkeling" van asielzoekers én buurtbewoners. Daarvoor zijn volgens de gemeente meerdere locaties nodig.
De opvang is ook enigszins flexibel. Hiermee kunnen extra asielopvangplekken ingericht worden als er een verhoogde instroom is, maar als de plekken niet nodig zijn voor asielopvang kunnen er andere doelgroepen tijdelijk gehuisvest worden, aldus de gemeente. Het inrichten van tijdelijke locaties, zoals in het afgelopen jaar steeds noodzakelijk was, is hierdoor niet meer nodig.
De gemeente gaat vanaf nu op zoek naar geschikte locaties.