Boosdoener bekend: kapot onderdeel bedieningssysteem veroorzaakte treinstoring

© RTV Utrecht
Utrecht - Een defect onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels is de oorzaak van de grote treinstoring rond Amsterdam begin deze week. Het onderdeel is ondertussen vervangen, meldt ProRail.
De storing die zondag begon, zorgde voor grote overlast. Veel reizigers strandden op Amsterdam CS en sommigen moesten daar ook overnachten. Ook maandagochtend was er nog veel hinder door de storing.
De afgelopen dagen is gebleken dat een onderdeel in het bedieningssysteem de boosdoener was. Als gevolg daarvan viel de software die de bediening van de seinen en wissels regelt uit. Omdat het onderdeel niet naar behoren werkte, gaf het ook geen signaal af dat er iets mis was waardoor een back-upsysteem niet zoals bedoeld inschakelde. ProRail doet verder onderzoek om dit in de toekomst te voorkomen.

Back-uplocatie

De storing in de verkeersleidingpost in Amsterdam zorgde ervoor dat ProRail uitweek naar een back-uplocatie in Utrecht. Van daaruit zorgden zij ervoor dat het treinverkeer weer op gang kwam. Ook nu zitten de werknemers daar nog. In de nacht van vrijdag op zaterdag verhuist het bedrijf terug.
Door de verhuizing rijden er in die nacht geen treinen rondom Amsterdam. "We doen er alles aan om alles klaar te hebben als de eerste treinen op zaterdag weer gaan rijden", aldus ProRail. Wel raadt het reizigers aan dan alternatief vervoer te regelen of niet te reizen in de regio Amsterdam.