Petitie moet einde maken aan onbetaalde stages: 'Amper te combineren met een bijbaan'

© Pixabay
Utrecht - Er moet zo snel mogelijk een verplichte stagevergoeding komen voor alle studenten, vinden CNV Jongeren, Probeer de Bond van CNV en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Daarom zijn zij vandaag een handtekeningenactie gestart. "Een stagevergoeding is geen overbodige luxe in een tijd waarin de kosten exponentieel toenemen", zegt CNV Jongeren-voorzitter Justine Feitsma.
Bijna de helft van de studenten in het hoger onderwijs krijgt momenteel niet betaald voor een stage. Dat geldt vooral voor sectoren waar de meeste stages worden gelopen, zoals het onderwijs en de gezondheidszorg. Een kwalijke zaak, zo vindt Terri van der Velden van ISO. "Een fulltime stage is amper te combineren met een bijbaan, waardoor veel studenten hun inkomsten zien wegvallen zodra ze stage moeten lopen."
Op dit moment is het zo dat studenten die stage gaan lopen overgeleverd zijn aan de grillen van de werkgevers. "Juist in deze krappe arbeidsmarkt zouden werkgevers alles op alles moeten zetten om stagiairs aan te trekken en ze goed te behandelen, zodat ze wellicht na hun diploma terugkomen", vertelt Belle Tonk van Probeer de Bond.
De vakbond en studentenorganisatie pleiten naast een verplichte stagevergoeding ook voor het gelijktrekken van mbo-, hbo- en wo-studenten. Nu krijgen mbo-studenten over het algemeen helemaal geen of een veel lagere stagevergoeding en dat moet volgens Feitsma van CNV Jongeren veranderen. "Dit vinden wij kwalijk, want een stagiair is een stagiair. Ze leveren allemaal een bijdrage aan het bedrijf, lopen allemaal inkomsten mis en horen dan ook gelijk behandeld te worden."