Deze werknemers met arbeidsbeperking staakten vandaag in Utrecht: 'Iedereen krijgt er loon bij, wij krijgen niets'

Utrecht - Precies hetzelfde werk doen, maar minder betaald krijgen dan je collega. Een reiskostenvergoeding die zo laag is dat je er nog flink geld bij moet leggen. De medewerkers van sociaal werkbedrijven zijn het zat, en kwamen daarom vandaag massaal in actie. Ook Jeffrey, Jeffrey en Debby reisden vandaag richting Park Transwijk in Utrecht voor een betere cao. "Anderen doen hetzelfde werk en krijgen 500 euro meer betaald."
De medewerkers met een arbeidsbeperking eisen 10 procent loonsverhoging en een verdubbeling van de reiskostenvergoeding. Volgens de vakbond FNV is die vergoeding zo laag dat mensen problemen hebben om op hun werk te komen. Ook willen de stakers dat gemeenten hun niet wegzetten als tweederangsburgers. Ambtenaren die precies hetzelfde werk doen hebben bijvoorbeeld wel een salarisverhoging gehad.

Jeffrey uit Brabant, werkt bij een groot warenhuis: 'Ik heb geen geld voor een dagje pretpark'

© RTV Utrecht / Jasper WItte
"Ik krijg niet zoveel betaald en bezuinig op van alles. Met de reiskostenvergoeding kom ik ook moeilijk uit; ik heb een auto en die benzine moet ook betaald worden. Ik heb geen geld om bijvoorbeeld een keer naar een pretpark te gaan. Ook mijn budget voor levensmiddelen is krap. Ik kom maar net rond. Alles wat ik erbij kan krijgen is een verbetering."

Debby uit Leeuwarden, werkt als inpakker: 'Wij hebben niets gekregen'

© RTV Utrecht / Jasper Witte
"Wij komen vandaag op voor een beter salaris. Heel veel mensen krijgen loon erbij, want alles wordt duurder. Wij hebben helemaal niets gekregen, en er wordt onderscheid gemaakt tussen mensen, hoor ik in de wandelgangen. Dan werk je in de plantsoendienst en dan staat er een collega naast die meer verdient. Als ik meer loon krijg scheelt dat heel wat kopzorgen. Nu hou ik de reclamefolders in de gaten en ga ik op de koopjes af. Van collega's die langer moeten reizen hoor ik soms dat ze geld bij moeten betalen om op het werk te komen. Wij verdienen als groep al heel weinig en dan heb je geen extra ruimte om geld bij te leggen."

Jeffrey uit Den Haag, leidinggevende op een productieafdeling: 'Ik krijg te weinig betaald om samen te gaan wonen'

© RTV Utrecht / Jasper Witte
"Twee jaar geleden viel ik onder cao gemeenten en verdiende ik meer. Nu voer ik actie voor hetzelfde geld dat ik toen ook al kreeg. Bij de gemeente zijn er drie verschillende cao's met dezelfde functieprofielen. Ik verdien bijvoorbeeld 500 euro minder dan mijn collega in het slechtere cao, en die collega verdient weer 500 euro minder dan een ambtenaar. Doordat ik niet genoeg betaald krijg kan ik nu niet met mijn partner samen kan wonen. Het is gunstiger om haar thuis in de bijstand te laten zitten."

FNV en CNV staan pal achter medewerkers

De vakbonden FNV en CNV staan vierkant achter de achtduizend stakers van sociale werkbedrijven. Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV: "Waarom de gewone ambtenaren wel en de mensen met een arbeidsbeperking niet? Ik word er soms heel cynisch van. Denken ze soms: die laten toch niet van zich horen, die gaan toch niet staken? Ach, ze mogen al blij zijn dat ze iets hebben? Wordt er zo naar gekeken? Nou, ik denk dat we vandaag laten zien dat deze mensen het niet over hun kant laten gaan. Dat ze in actie komen en bereid zijn om in actie te blijven komen. Wij gaan gewoon door!"