In Utrecht mag je nog 'gewoon' harddrugs gebruiken op straat en daar wil burgemeester Dijksma nu echt van af

Utrecht - Verslaafden die met een naald nog in hun arm van het toilet in de schouwburg worden getrokken en drugsgebruikers die rondzwerven op zoek naar shots: burgemeester Sharon Dijksma noemt de overlast op het Lucasbolwerk in Utrecht "zorgwekkend". Ze wil openbaar harddrugsgebruik verbieden en roept de gemeenteraad op om vóór het verbod te stemmen.
Ze is verontwaardigd en maakt zich zorgen, zegt de burgemeester. In een bijeenkomst met de Utrechtse politiek deelden omwonenden en ondernemers in de buurt van het Lucasbolwerk gisteravond hun ervaringen met de grote groep verslaafden die er dagelijks zit.
'Ze staan halfnaakt op het terras'
"Ze zitten gewoon voor onze deuren drugs te gebruiken", vertelde een inwoner. Een horecaondernemer somde op: "Ze staan halfnaakt op het terras, pakken eten van de terrastafels, gooien met glaswerk, intimideren medewerkers."
Eigenaar kinderdagverblijf: 'Ze maken hun drugs klaar in het raamkozijn'
Volgens een medewerker van de Stadsschouwburg geven steeds meer gasten aan liever naar het theater in een andere stad te gaan. "Ze voelen zich hier niet meer veilig." Het kinderdagverblijf ertegenover gaf aan dat "ouders zich 's ochtends met hun baby een weg banen door de gebruikers".
Als je de verhalen hoort, dan doet dat je wat
Het zijn bekende verhalen voor de burgemeester, want ze heeft eerder met omwonenden en ondernemers gesproken. "Maar als je ze zo achter elkaar hoort en ziet welke emoties het oproept, dan doet dat je wat", zegt ze vandaag tegen RTV Utrecht.
Volgende week bespreken lokale politici haar voorstel om een verbod op openlijk harddrugsgebruik op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening, oftewel de gemeentelijke regels. Bij sommige partijen is nog twijfel: ze willen de gebruikers "niet criminaliseren" en meer inzetten op zorg.
Dat wil Dijksma ook: "Nu krijgen ze vieze naalden en vuile drugs met een korte kick, waardoor ze snel weer iets nodig hebben. Het is echt belangrijk dat mensen met een zware verslaving kunnen gebruiken op plekken die schoon en veilig zijn met middelen die schoon en veilig zijn."
Burgemeester Dijksma: 'Hier trekken we een grens'
De politie komt vaker langs en mag inmiddels gebiedsverboden uitdelen (wat tot nu toe twee keer is gebeurd), er komen extra mensen om verslaafden naar zorg te begeleiden en de voorwaarden voor het gebruik van harddrugs in speciale voorzieningen zijn verruimd.
We kunnen er nu alleen maar met een overmacht aan politie en handhaving heen
Volgens Dijksma is het niet genoeg. "We moeten er eerst voor zorgen dat de mensen van de zorg er überhaupt dúrven te komen. We kunnen er nu alleen maar met een overmacht aan politie en handhaving heen."
"De verhalen waarbij je hoort dat gasten nog aan tafel zitten terwijl de peuken of het eten wordt weggehaald: dat kan gewoon niet", vervolgt ze. "Niet alleen de overlast is een groot probleem, vooral ook de agressie die ermee te paart gaat. Hier trekken we een grens."
'Geef het een kans'
Ze roept de gemeenteraad op om vóór het verbod op gebruik te stemmen – in de raadsvergadering van 20 juni. "Ik zou tegen de raad willen zeggen: geef het in ieder geval een kans. Geef ons de kans om te laten zien dat het echt nodig is. Niets is voor eeuwig."
15 juni kruisen de politici met elkaar de degens. Dan moet duidelijker worden of er een meerderheid komt voor het verbod.