Wijk bij Duurstede onderzoekt mogelijkheid opvangboot voor ruim 80 asielzoekers

De opvangboot aan de Keulsekade in Utrecht
De opvangboot aan de Keulsekade in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - Wijk bij Duurstede gaat kijken of het mogelijk is om een asielopvang in te richten op een schip. De gemeente gaat op korte termijn verschillende locaties toetsen.
De bedoeling is dat het asielschip voor een periode van meerdere jaren kan worden gebruikt. Op het schip zou plek moeten zijn voor 80 tot 100 asielzoekers. De gemeente gaat verschillende locaties voor de opvang onderzoeken. "Daarbij gaan we in gesprek met onze inwoners, want steun en begrip vanuit de gemeenschap is heel belangrijk", zegt burgemeester Iris Meerts. Daarnaast wordt ook gekeken naar de gezinssamenstelling en aanwezigheid van voorzieningen in de buurt. "Denk aan dagbesteding en gezondheidszorg."
Staatssecretaris Eric van der Burg maakte gisteren bekend dat er binnen een maand drie of vier overlooplocaties moeten komen om het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel te ontlasten. Daarnaast wil Van der Burg dat er in elke provincie doorstroomlocaties worden ingericht, waar 500 tot 1500 vluchtelingen vanuit een asielzoekerscentrum kunnen verblijven, tot ze worden doorverwezen naar een reguliere vaste woning. Per brief riep de staatssecretaris burgemeesters op om deze locaties aan te bieden.

Veiligheidsberaad

Over deze opvanglocaties hebben gisteravond 25 burgemeesters met Van der Burg gepraat. Daarin werd onder meer besproken hoeveel asielplekken er nodig zijn en hoe dat georganiseerd moet worden.
Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug was gisteren namens de Veiligheidsregio Utrecht aanwezig bij het Veiligheidsberaad om over dit onderwerp mee te praten. Vooralsnog is onduidelijk wat de nieuwe plannen van Van der Burg gaan betekenen voor de regio. "Voor Utrecht is er eigenlijk niet zoveel uitgekomen", reageert Naafs.
In mei werd bekendgemaakt dat er deze zomer meer asielzoekers naar Nederland komen dan eerder werd voorspeld. "De staatssecretaris zei gisteren dat er naar verwachting iedere week 300 Oekraïners bij komen in Nederland. We moeten afwachten of dit nog verder op zal lopen", zegt Naafs. "We weten bijvoorbeeld niet of er veel Oekraïners uit het gebied trekken waar de dam is doorgebroken."
Of het haalbaar is om in de provincie Utrecht de gewenste opvanglocatie(s) in te richten, kan Naafs niet zeggen. "Als dat niet meer gaat, moeten we dit met de burgemeesters en colleges bespreken, maar vooralsnog doet de provincie Utrecht het hartstikke goed. We moeten afwachten wat er gebeurt."