Prinses Máxima Centrum viert lustrum: 'Ik lag hier, maar ook: ik sta nog'

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - Een bijzondere mijlpaal voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Het is vandaag namelijk vijf jaar geleden dat Koningin Máxima het witte gebouw noordelijk van het UMC opende.
Elk jaar krijgen zo'n zeshonderd kinderen in Nederland kanker, één op de vier patiënten herstelt daar niet van en overlijdt. "Gelukkig staat daar tegenover dat 75 procent wel geneest, maar uiteindelijk willen we ieder kind met kanker beter maken", vertelt kinderoncoloog Rob Pieters.
Mijn kind vraagt regelmatig: wanneer gaan we weer naar het ziekenhuis, mama?
Moeder Linsey
Pieters was vijf jaar geleden ook initiatiefnemer van het centrum. Hij is tot de dag van vandaag druk bezig met onderzoek naar kinderkanker. "Door dat veel te doen, kunnen we nieuwe behandelingen ontwikkelen. Het unieke aan het Máxima zijn de speciale voorzieningen, zoals kamers waar ouders en kinderen dag en nacht dicht bij elkaar kunnen zijn."
Het is volgens de 63-jarige medische specialist een groot voordeel dat alle zorg rondom kinderkanker op één locatie in Nederland samenvalt. "Omdat we min of meer dezelfde operatie op dezelfde plek steeds vaker doen, is gebleken dat de bijwerkingen ook sterk verminderd zijn. En daarbij: je hoeft niet naar het buitenland voor de best mogelijke behandeling."

Eerste patiënt

Linsey (wiens achternaam bij de redactie bekend is) kent het jubilerende centrum goed. Haar dochter werd gediagnostiseerd met kanker en onderging er vele behandelingen. "Hier liggen nare herinneringen, maar we hebben er ook veel moois meegemaakt."
Onder andere het wandelen in het nabije bos met landgoed noemt ze als een van de grote pluspunten. "Daar ontspannen was echt, écht heel fijn." Momenteel zitten moeder en dochter in een fase van zogeheten onderhoud en komt een bezoek aan het centrum steeds minder voor. "En toch vraagt mijn kind regelmatig: wanneer gaan we weer naar het ziekenhuis, mama? Ondanks de pijnlijke momenten die ze daar meemaakte, zou ze liever vaker gaan."
Voor Sidney (achternaam ook bekend bij RTV Utrecht) is het lustrum van het Máxima een speciale aangelegenheid. Zij was in 2018 de allereerste patiënt die in het centrum opgenomen werd en kwam twee maanden voor het laatst op controle. "Het is bijzonder dat deze plek onderdeel van mijn leven uitmaakt en tegelijkertijd een reminder. Ik lag hier, maar ook: ik sta nog."