Tien jaar sociaal tuinieren in Transwijk: 'Utrechters vinden hier steun en vriendschap'

© Aafke Holwerda
Utrecht - Wat is het geheim van de sociale tuinderij Food for Good in Park Transwijk? Al tien jaar is het een geliefde plek voor Utrechters die een zinvolle daginvulling zoeken in een veilige omgeving. "Sommige vrijwilligers werken hier al jaren, anderen een paar maanden. Eentje is er al vanaf het begin bij", vertelt oprichter Hans Pijls. "Mensen vinden hier steun, verbinding en vrienden."
Dat mensen met begeleidingsvraagstukken zouden samenwerken met buurtbewoners was in 2013 het uitgangspunt van Hans. Dat is nog steeds zo, al is er wel altijd een professionele begeleider aanwezig en is Food for Good inmiddels onderdeel van Utrecht Natuurlijk, dat elf locaties heeft. Hans zelf is meer op afstand betrokken bij Food for Good vanuit zijn rol als directeur-bestuurder bij Stichting De Wending.
© Aafke Holwerda

Zeer brede doelgroep

De doelgroep van Stadstuin Food for Good is enorm breed. Mensen met een burn-out, verstandelijke beperking of autisme kunnen er terecht, maar ook bijvoorbeeld tbs'ers, ex-gedetineerden, statushouders of ouderen met geheugenproblemen. En dan zijn er nog buurtbewoners die van tuinieren of gezond eten houden en behoefte hebben aan sociaal contact. "Alles zit door elkaar. Het is echt een weerspiegeling van de samenleving", zegt Hans.
Bij Food for Good werken vrijwilligers onder vakkundige begeleiding in de tuin en worden groenten, fruit, kruiden en bloemen verbouwd voor de buurt. Zo worden Kanaleneiland en Transwijk voorzien van gezond voedsel. Daarnaast is de tuin een groene oase waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, een praatje maken en samenwerken. Vrijwilligers kunnen zelf de intensiteit van het sociale contact bepalen of kiezen tussen samenwerken en alleen werken.
Er is hier geen druk en je vindt veel gelijkgestemden
Vrijwilliger Elise
Elise (29) is sinds ongeveer een jaar een van de vrijwilligers bij Food for Good. Ze werd op de tuinderij gewezen toen ze met burn-out-achtige klachten vastliep in haar werk, een kantoorbaan als onderwijskundige. "Er is hier geen druk en je vindt veel gelijkgestemden. Dat is het belangrijkste. Er wordt niet meteen gevraagd wat je voor werk doet. Er is veel onderling begrip en er is heel goede, stimulerende begeleiding."
10 jaar Stadstuin: 'Je zag bijzondere dingen gebeuren tussen mensen'
Ook mooi: iedereen kan wel wat bij Food for Good. "De een is monteur, de ander veegt de dakgoot en een derde maakt de wc. Of er is iemand die zelf kruidenthee of soep maakt. Heel fijn dat zoveel verschillende mensen hier een plekje vinden."
Inmiddels kijkt ze weer uit naar een betaalde baan, maar Elise is niet van plan om Food for Good te verlaten. "Ik zou dan wel een dagdeel per week op de tuin willen blijven komen. Gewoon om lekker buiten te zijn en met je handen bezig te zijn. Het tuinieren wordt dus geen carrièreswitch, maar ik neem de ervaring wel mee."
Ik was op zoek naar sociale contacten en een leuke activiteit buitenhuis
Vrijwilliger Elly
Vrijwilliger Elly (58) loopt al vier jaar rond bij Food for Good. "Ik woon in de buurt, maar kom wel van buiten Utrecht. Ik was op zoek naar sociale contacten en een leuke activiteit buitenhuis. Omdat ik van tuinieren hou, kreeg ik de tip om hier eens te gaan kijken. Het sprak me meteen aan."
Wat er zo fijn is bij Food for Good? De verantwoordelijkheid is niet zo groot. "Als je een volkstuin hebt, moet je van alles. Hier gaat het werk gewoon door als ik een keer niet kan." Ook heeft Elly contacten opgedaan bij Food for Good. "We gaan op een leuke manier met elkaar om, al komen we niet bij elkaar over de vloer."
Vandaag wordt dus het jubileum gevierd van Stadstuin Food For Good. "Ik laat mezelf ook een beetje verrassen", zegt oprichter Hans over het festiviteitenprogramma. "Zelf ga ik in ieder geval wat vertellen over hoe belangrijk vertrouwen is bij Food for Good."