Utrechtse topatlete heeft grote ambities met kindertriathlon: 'Doel is vijf wedstrijden in de regio'

© kindertriathlonleidscherijn.nl
Leidsche Rijn - Sportief, verbindend en laagdrempelig. Dat is waar de Kindertriathlon Leidsche Rijn voor staat. Zondag is de vierde editie en inmiddels zijn er plannen om het unieke evenement verder uit te rollen.
Meervoudig triathlon- en ironmankampioene Els Visser (33) heeft haar naam verbonden aan de wedstrijd en sponsoring geregeld. Ze heeft de ambitie om meer kindertriathlons te organiseren in de regio Utrecht en dit is een eerste stap. "Ik wil de jeugd laten zien hoe leuk bewegen is en dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan een gelukkig leven."
Het idee voor de Kindertriathlon Leidsche Rijn kwam in 2019 uit de koker van een paar bevlogen, sportieve vaders in de wijk Terwijde. Hun doel: kinderen laten sporten en de betrokkenheid met de buurt vergroten. Dit jaar doen zeker 112 kinderen mee met dank aan ruim vijftig vrijwilligers.
De wedstrijd bestaat net als de 'volwassen' triathlon uit de onderdelen zwemmen, fietsen en lopen. De afstanden variëren per leeftijd, vrijwel iedereen kan meedoen. "Je moet zwemdiploma A en B hebben en je kan ook gewoon op je schoolfiets meedoen. Een helm is verplicht, maar kan je eventueel lenen."
© kindertriathlonleidscherijn.nl

Ambitie

Triatlete Els kent Utrecht goed. Ze studeerde hier, zat bij atletiekvereniging Hellas en werkte bij het UMC Utrecht. Nog altijd woont ze hier als ze niet in Brisbane of Sankt Morritz verblijft voor haar sport.
"Ik las hier veel positieve verhalen over Kindertriathlon Leidsche Rijn en raakte in gesprek met de organisatie. Ik wilde weten of ze open stonden voor samenwerking en dat werd supergoed ontvangen. We gaan het nu proberen en dan evalueren of we het een succes vinden en mogelijk kunnen groeien."
Het streven van Els is om een serie van vijf kindertriathlons in de regio Utrecht op poten te zetten. "De races worden gedurende één zomer georganiseerd. Kinderen hoeven dan niet het het land door te reizen en kunnen het opnemen tegen vriendjes en vriendinnetjes."
Het is de bedoeling om een grote sponsor te verbinden aan de wedstrijden en uiteindelijk een eigen stijl en logo te creëren. "De funding is lastig, maar met mijn naam erbij kan dat wat makkelijker. Ik ben al in gesprek over potentiële samenwerking voor andere races, maar daarover kan ik nog niets zeggen."
Els Visser bij het zwemwater aan de Leonard Bernsteinkade.
Els Visser bij het zwemwater aan de Leonard Bernsteinkade. © kindertriathlonleidscherijn.nl

Schipbreuk overleefd

De triatlete heeft een medische achtergrond en promoveerde in de chirurgie. In 2014 overleefde ze ternauwernood een schipbreuk in Indonesië, waar ze een boek over schreef. Na die gebeurtenis besloot ze haar dromen na te jagen en ruilde ze haar leven als arts in het UMC Utrecht in voor een bestaan als professioneel triatleet.
Met succes: in 2018 werd ze Nederlands kampioen en een jaar later gooide ze hoge ogen op het WK. In maart won ze nog een wedstrijd in Nieuw-Zeeland, maar de erelijst is nog veel langer.
Naast haar sportieve carrière is Els zich gaan richten op publieke gezondheid. Ze probeert mensen om haar heen te inspireren om te bewegen en gezond te leven. Met de Kindertriathlon Leidsche Rijn X Els Visser, zoals het evenement nu heet, wil ze zich richten op de jongere generatie. "Als arts zou ik ze in het ziekenhuis helpen, nu probeer ik te voorkomen dat ze daar terecht komen."
In de toekomst wil ze ook op scholen langs om kinderen te enthousiasmeren voor sporten en gezond leven en uit te nodigen voor kindertriathlons. Zondag zal ze zelf aanwezig zijn in Leidsche Rijn om het startschot te geven, medailles te overhandigen. Ook is ze betrokken bij andere activiteiten in de omgeving van de wedstrijd. "Ik kijk ernaar uit om alle kinderen in actie te zien."
© kindertriathlonleidscherijn.nl

Hitteprotocol

Het op poten zetten van de Kindertriathlon Leidsche Rijn is ieder jaar weer een enorme klus voor de bewoners van Terwijde. "We zitten nu op ruim vijftig vrijwilligers en die hebben we ook echt nodig, want er zijn tot nu toe 112 aanmeldingen", zegt Edine de Bruijn van de organisatie.
Al maanden wordt er druk vergaderd en achter de schermen van alles geregeld, onder meer op het gebied van veiligheid. "Het wordt gelukkig mooi weer, maar we moeten mogelijk wel het hitteprotocol instellen."
Laagdrempelig blijft de wedstrijd zeker. "Ervaring is niet nodig, je hebt gegarandeerd een leuke dag en je kunt je opgeven voor de hele dag of alleen voor een paar uurtjes tijdens de wedstrijd."

Wat, waar en hoe?

De triathlon is bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 13 jaar. Kinderen kunnen ook als team met zijn drieën meedoen.

De afstanden zijn aangepast zodat het toegankelijk is voor iedereen. Voor kinderen van 8 en 9 jaar zijn de afstanden 75 meter zwemmen, 4.200 meter fietsen en 900 meter rennen. Voor kinderen van 10 en 11 jaar zijn de afstanden 75 meter zwemmen, 6.300 meter fietsen en 1.350 meter rennen. 12 en 13-jarigen en de teams zwemmen 150 meter, fietsen 6300 meter en rennen 1350 meter.

Het zwemmen vindt plaats in het water bij de Leonard Bernsteinkade en Musicalkade. De fietsroute is over de Rijnkennemerlaan langs de scholen en door het groene Waterwinpark. De looproute is heen en weer op de Leonard Bernsteinkade. Het evenement wordt ondersteund en erkend door de Nederlandse Triathlon Bond (NTB).

Inschrijven voor de kindertriathlon is nog mogelijk via kindertriathlonleidscherijn.nl.