Na het stappen nooit meer kiezen tussen Utrechtse snackiconen: cafetaria Ten Beste neemt 't Hoekje over

© RTV Utrecht
Utrecht - Alsof Ajax plots Feyenoord overneemt en met een extra elftal in de Kuip gaat spelen. Of Pepsi dat Coca Cola inlijft en frisdrank bottelt in de iconische glazen flesjes van de eeuwige rivaal. De Utrechtse cafetaria Ten Beste neemt het pand over van buurman en concurrent 't Hoekje. Een aardverschuiving.
Daarmee verdwijnt een snackbardiscussie die zo oud als de weg naar Rome: ga je na een avond stappen nog eten bij 't Hoekje of Ten Beste? Dronkemansruzies beslecht voor ze gevoerd zijn: een knorrende maag op de Neude leidt binnenkort rechtstreeks naar de frituurfuik van Arif Alkan, eigenaar van Ten Beste.
Glimlach, pretogen. "Het is straks alleen nog Ten Beste, je hebt geen keuze meer", zegt Alkan. Hij moet er zelf om lachen. De locatie van 't Hoekje is beter. Een aangeschoten fietser die de Voorstraat inrijdt en de bocht naar rechts mist, slingert zo bij de cafetaria naar binnen. Niet dat Ten Beste te klagen had over klandizie hoor, zegt Alkan. De hele vrijdagnacht en zaterdag tussen 03.00 en 06.00 uur 's nachts is het "gekkenhuis". Komt door de gezelligheid.
Snackbareigenaar Arif Alkan
Snackbareigenaar Arif Alkan © RTV Utrecht
Op vrijdagmiddag is het rustiger. In de hoek zit een groepje scholieren met Turkse pizza's en patat. Een man of vijf komt Ten Beste binnen. Zwarte polo's met het logo van de Universiteit Utrecht, broeken met veel zakken, stevige schoenen, grote sleutelbossen aan de riemlus. Een blik van collega Nurdan (44). Alkan: "Goed als ik even ga helpen?" Hij heeft dan al een mandje friet in de frituur laten zakken. Satékroket, twee kroketten, een frikandel, broodje döner, durum döner, kapsalon, turkse pizza. Een paar minuten later is de bestelling klaar. "25 jaar ervaring, hè", grijnst Alkan. Nurdan roept naar buiten: "Hé lange, wil je er alles op?"
"Die komen elke vrijdag, zo wordt je na een tijdje vrienden", zegt Alkan. Op die manier wil hij zijn bedrijf ook runnen. Hij heeft geen personeel, maar collega's. "Het is familie, ik behandel ze als broers." Even later komt Nurdan met serieuze blik achter de balie vandaan. "Kan ik je zo even onder vier ogen spreken?" Hij werkt al 17 of 18 jaar voor Ten Beste. Met een korte pauze, maar hij mistte de gezelligheid. Hij wil kwijt dat Arif een "hele lieve man" is, een vaderfiguur, altijd een luisterend oor.

Geen pekelvlees of Vockingworst

Eind jaren 90 was Alkan keurmeester bij een kippenslagerij in Barneveld. Per toeval komt hij bij broodjeszaak Ten Beste terecht: zijn zwager kan wel hulp gebruiken. Als mede-eigenaar beseft hij dat het aanbod niet helemaal aansluit bij de doelgroep. "Studenten willen geen broodjes pekelvlees of Vockingworst na het stappen."
Een paar maanden geleden op vakantie in Antalya kreeg Alkan een telefoontje van "de jongens" in de zaak: buurman 't Hoekje was dicht en wilde de boel verkopen. "Ik heb meteen de aankoopmakelaar gebeld." Vakantie onderbroken, terug naar Nederland. "Het was snel gedaan." De ramen van 't Hoekje zijn afgeplakt, binnen wordt verbouwd. De plavuizen zijn al verdwenen, net als de vitrines. Het patatimperium breidde zich eerder dit jaar al uit met een zaak aan de Koekoeksstraat, die richt zich meer op bezorging.
Collega's voelen als familie en de vrouw van Alkan doet de boodschappen voor Ten Beste, zijn dochter de boekhouding en personeelszaken. Sinds kort werken ook zijn twee schoonzoons in het bedrijf. De ogen van de snackvorst van de Voorstraat lijken even vochtig te worden, snel een grijns. "Een familiebedrijf was altijd mijn droom."
De twee schoonzoons zijn advocaat en boekhouder, vertelt Alkan trots, zij moeten het bedrijf later overnemen. De 54-jarige Alkan doet het al rustiger aan. Niet meer zeven dagen in de week aan het werk, minder in de nacht. "Ik kan niet tot mijn 80e patat bakken." Hij zag het niet zitten de zaak aan vreemden over te doen. "Nu kan ik gewoon lekker langs blijven komen. Koffie drinken en praatjes maken."
Arif Alkan voor zijn cafetaria, op de gevel: 'Founder of Pizza Marjolein'
Arif Alkan voor zijn cafetaria, op de gevel: 'Founder of Pizza Marjolein' © RTV Utrecht
Kunnen de aanhangers van 't Hoekje over de rivaliteit heen stappen? Volgens Alkan wordt de shoarma bij Ten Beste Corner straks ongeëvenaard. "Met goed vlees en een eigen recept. We laten het een dag marineren in kruiden, en melk. Maar meer zeg ik niet, anders ga je het namaken."
Adjudant Nurdan vindt de nieuwe zaken een mooie uitdaging, vergelijkt de drie vestigingen al met de Bermudadriehoek. De gezelligheid van Ten Beste is ongeëvenaard zegt hij. Als hem voorzichtig wordt voorgehouden dat er 't Hoekje-fans zijn die de patat daar lekkerder vinden is hij verbaasd. "Dan hebben ze hier nog nooit patat gegeten. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur."

Pizza Marjolein

Rotterdam is de bakermat van de kapsalon: een schaal patat, dönervlees, sla, kaas en saus. Maar Utrecht heeft ook een eigen snack: de Pizza Marjolein. Een Turkse pizza gevuld met twee kroketten, vernoemd naar studente Marjolein die erbij was toen de snack voor het eerst werd besteld in cafetaria Ten Beste.

Instagram snackcriticus Snackspert is lovend over de Utrechtse vinding. In 2018 schreef hij: "De kroketten worden door de pizza zachter gemaakt en bij iedere hap denk je aan die ene keer dat je zielsgelukkig van de glijbaan ging, want zo soepel glijdt het vlees en de bijbehorende ingrediënten door je keel."