Utrecht wil sekswerk in eigen huis toestaan

© RTV Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht wil dat sekswerkers thuis hun klanten kunnen ontvangen. Het moet dan wel gaan om hun eigen woning. Ook mag er niet meer dan één persoon in de woning als sekswerker werken.
Dat staat in een voorstel dat het college naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De mogelijkheid om klanten thuis te ontvangen is daarin één van de twee zogeheten proeftuinen.

Eigen ruimte huren

Bij de tweede proeftuin zet de gemeente in op twee kleinschalige locaties waar maximaal vijftien sekswerkers een ruimte kunnen huren. De gemeente gaat hiervoor zelf geen locaties aanwijzen, maar wil wel helpen bij bijvoorbeeld het voeren van gesprekken met de buurt.
Het voorstel is een uitwerking van de commissie Sorgdrager. Die commissie concludeerde vorig jaar dat sekswerk in Utrecht kleinschaliger moest met minder regelgeving. Ook in dat advies werd de mogelijkheid voor thuiswerk al genoemd.
Op dit moment zijn de mogelijkheden voor sekswerkers al jaren beperkt in Utrecht. In 2013 werden de raamplekken aan 't Zandpad gesloten en twee jaar geleden sloot de tippelzone op de Europalaan. Zowel de gemeente als een groot deel van de partijen in de gemeenteraad vinden al langere tijd dat er in een grote stad als Utrecht meer ruimte moet zijn voor sekswerkers.
Maar dat bleek in de praktijk lastig. Zo sneuvelde vorig jaar de aanbesteding voor het nieuwe Zandpad. Het was de directe aanleiding voor de gemeente om de commissie Sorgdrager opdracht te geven wat er dan wel mogelijk was.

'Veilig, schoon en transparant'

Wethouder Eelco Eerenberg hoopt dat het voorstel er nu voor zorgt dat sekswerkers hun werk op een veilige manier kunnen doen. "We hebben veel gesprekken gevoerd en geluisterd naar sekswerkers en allerlei andere betrokkenen", zegt Eerenberg. "Op basis daarvan hebben we dit voorstel gemaakt, als start van een veilig, schoon en transparant sekswerkbeleid."
Als het aan de gemeente ligt, wordt het thuiswerken in de eigen woning vanaf 2024 toegestaan. Wanneer de twee kleinschalige locaties open kunnen, is nog niet bekend.