Utrecht wil brede fietsstraat op Vleutenseweg, maar pas vanaf 2030

Utrecht - De gemeente Utrecht overweegt om een vier meter breed fietspad aan te leggen aan de zuidkant van de Vleutenseweg. Op de brede straat moeten fietsers dan in beide richtingen kunnen fietsen, schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad.
Het plan volgt nadat eind vorig jaar een motie werd aangenomen waarin wordt opgeroepen de verkeerssituatie voor fietsers op de drukke straat te verbeteren. Zo moeten fietsers uit Lombok die in westelijke richting fietsen nu oversteken naar het fietspad aan de noordzijde. "Dat is niet voor iedere bestemming prettig en leidt soms tot fietsers die toch tegen de richting fietsen aan de zuidzijde", schrijft het college.
De gemeente beloofde meerdere scenario's te onderzoeken en daarbij kwam de brede fietsstraat als beste oplossing uit de bus. Daarbij wordt de huidige ventweg omgezet naar een fietspad met rood asfalt. "Deze geeft de fietser de meeste ruimte en het beste comfort en biedt ruimte voor extra groen", schrijft de gemeente. De gemeente denkt ook dat de verkeersveiligheid erop vooruit gaat met deze optie.

Veiligheid Vleutenseweg

Hoewel het onderzoek naar de aanleg van een fietsstraat inmiddels is afgerond, vindt er vanaf medio deze maand ook onderzoek plaats naar de verkeersveiligheid op de Vleutenseweg. Utrechters klagen al jaren over de onoverzichtelijke situatie op die weg, maar de directe aanleiding voor dat onderzoek is het dodelijk ongeval met een stadsbus in maart. Daarbij kwam een 7-jarig meisje om het leven kwam, haar 5-jarig broertje raakte ernstig gewond.
Omwonenden vroegen de gemeente om een onafhankelijk onderzoek naar de verkeersveiligheid van de straat. Een petitie met zevenhonderd handtekeningen zette deze geluiden kracht bij. Verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk zegde vervolgens een onafhankelijk onderzoek toe. Het college schrijft daarover: "Mogelijk leidt het onderzoek naar de verkeersveiligheid ook tot nieuwe inzichten ten aanzien van het fietsen in twee richtingen."
Het vier meter brede fietspad laat overigens nog wel op zich wachten: de aanleg kost namelijk 1,2 miljoen euro, geld dat binnen de huidige begroting niet beschikbaar is. Naar verwachting wordt de weg pas na 2030 aangepakt.