Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen kortere tbs-verlenging van moordenaar van Nadia van der Ven; 'Risico op herhaling onverminderd hoog'

Archief.
Archief. © Familie Van de Ven
Utrecht - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de Utrechtse rechtbank om de tbs-behandeling van de moordenaar van Nadia van de Ven met slechts een jaar te verlengen. Pascal F. schoot de studente in 2002 dood met een machinepistool in haar studentenhuis aan de Weerdsingel in Utrecht. Hij werd daarvoor uiteindelijk veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging.
De afgelopen jaren werd de gedwongen behandeling van Pascal F. steeds met de twee jaar verlengd, maar de rechtbank wijkt daar nu op advies van deskundigen voor het eerst vanaf. De officier van justitie vroeg de rechtbank twee weken geleden om de tbs opnieuw met de maximale twee jaar te verlengen, omdat het gevaar op herhaling onverminderd groot zou zijn.

Resocialisatietraject

Volgens een psycholoog van de Oostvaarders-kliniek, waar F. nu wordt behandeld, is er bij de man nog steeds sprake van meerdere stoornissen en bestaat er op lange termijn een matig risico dat het opnieuw misgaat. Maar volgens de deskundige is het niet ondenkbaar dat de dwangverpleging van F. halverwege volgend jaar onder voorwaarden kan worden opgeheven. Hij zit sinds een half in een resocialisatietraject en werkt, anders dan voorheen, goed mee en houdt zich aan de afspraken, zegt de kliniek.
Volgens de kliniek lopen de onbegeleide verloven van F. zonder incidenten en is hij gestart met het verrichten van betaald werk. De kliniek is daarom van plan om hem deze zomer over te plaatsen naar een trainingswoning met begeleiding. Als hij stabiel blijft functioneren, zou zelfstandig wonen medio 2024 tot de mogelijkheden kunnen behoren. Eerder adviseerde een andere deskundige ook al om de tbs van F. met slechts een jaar te verlengen. De rechtbank volgt nu het advies van de deskundigen en wil daarom over een jaar beoordelen of voorwaardelijke beëindiging van de tbs van F. op dat moment tot de mogelijkheden behoort.

Gevaar op herhaling

De officier van justitie is het daar niet mee eens. Twee jaar geleden werd het gevaar op herhaling door de kliniek nog ingeschat als hoog. De officier vindt dat de psycholoog onvoldoende heeft onderbouwd waarom dat gevaar de afgelopen tijd zou zijn afgenomen. Zo zou niet duidelijk zijn wat er in het hoofd van F. gebeurd als hij onder spanning staat. Volgens de officier blijft het risico dat F. opnieuw een ernstig misdrijf pleegt onverminderd hoog en moet de tbs daarom weer met twee jaar worden verlengd.
Het Openbaar Ministerie wil dat het gerechtshof een streep haalt door de beslissing van de rechtbank. Het zal waarschijnlijk een paar maanden duren voor de zaak opnieuw wordt bekeken door het hof.