Schaakbond viert 150ste verjaardag met feest voor 1000 kinderen: 'Schaken is nu gewoon cool'

© RTV Utrecht
Utrecht - The Queens Gambit, de Vienna Game, en passant en rokeren, de schaaktermen vliegen je vandaag om de oren in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De Koninklijke Nederlandse Schaakbond bestaat namelijk 150 jaar en dat wordt flink gevierd. Meer dan duizend kinderen volgen workshops, schaken tegen grootmeesters of doen mee aan een toernooi.
"Ik schaak nu ongeveer een jaar," vertelt een 7-jarige deelnemer. "In het begin vond ik het nog wel lastig, maar nu kan ik wel onthouden hoe alle stukken bewegen."
De schaakbond bestaat 150 jaar en viert dat met 1000 schakers in het spoorwegmuseum
Schaken is zo populair dat er in verschillende grote steden zelfs een ledenstop is afgekondigd, vertelt Bianca de Jong-Muhren van de schaakbond. "Dat is begonnen in de coronatijd. Toen waren de schaakborden niet aan te slepen. Toen kwam de Netflix-serie The Queen's Gambit en daarna was er nog de rel met grootmeester Hans Niemann. Schaken is het stoffige imago kwijt en is nu gewoon cool."
Dat is te merken bij het toernooi voor basisscholieren. "Meestal ga ik voor herdersmat," vertelt een deelnemer die net zijn eerste partij heeft gewonnen. "Ik hoop dat ik vandaag nog meer potjes win. Dat vind ik ook het leukste aan schaken."
Er zijn zelfs internationale deelnemers aan het toernooi. Drie verlegen jongens uit India spreken nog amper Nederlands en doen nu al mee. "We wonen nu alle drie in Nieuwegein en we vinden schaken heel leuk. Je moet er je brein voor gebruiken en elk potje is anders. Het verveelt nooit."

Hersengym

Begin dit jaar maakte de populaire schaakwebsite Chess.com bekend dat er elke maand een miljoen Nederlanders een potje schaak spelen via de website. Dat is een verdubbeling van vorig jaar. Bianca de Jong van de Schaakbond begrijpt dat wel. "Ouders vinden het niet bepaald vervelend wanneer hun kinderen gaan schaken. Ik heb zelfs als 5-jarige leren schaken en het helpt mij nog elke dag dat ik op jonge leeftijd heb geschaakt. Maar het gaat bij ons wel heel erg om het plezier. Dat is het belangrijkste."
Naast het schaaktoernooi is er vandaag ook nog een speciale postzegel gepresenteerd en er is een speciale schaakuitgave van een Tom Poes stripboek gemaakt. Bij het onderdeel 'hersengym' trainen de deelnemers met sport en spel hun brein om nog beter te kunnen schaken.