OM eist in hoger beroep opnieuw tot 10 jaar cel tegen mannen die jongensbordeel runden

Utrecht - Het Openbaar Ministerie (OM) eist in het hoger beroep tegen Romeo A. tien jaar cel voor het runnen van een jongensbordeel in Utrecht. Tegen zijn kompaan Nico L. is acht jaar cel geëist. Ook wil het OM dat beide mannen tbs met dwangverpleging krijgen.
Het tweetal werd eerder al veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het plegen van ontucht en het ronselen van kwetsbare, soms minderjarige jongens om ze aan te zetten tot prostitutie. Dat deden ze vanuit hun woning in de Utrechtse wijk Overvecht.

Proefdate

De mannen zochten via een chatsite contact met hun slachtoffers. Na chatgesprekken volgde een fysieke afspraak bij de mannen thuis, een zogenoemde proefdate. De mannen wilden op die manier zien of een jongen geschikt was voor de prostitutie, of hij goed met klanten om kon gaan én of hij in staat was om seksuele handelingen bij mannen te verrichten. L. had dan seks met het slachtoffer, terwijl A. toekeek.
Ondertussen werden er foto's en filmpjes gemaakt en werd er een profiel voor hen aangemaakt op de website Boys4U. De slachtoffers ontvingen hun klanten bij de mannen thuis óf ze werden door de verdachten naar de klanten gebracht. Uit chatgesprekken tussen de verdachten blijkt dat zij ook regelmatig onderling contact hadden over het aanbieden van de jongens. Vrijwel alle slachtoffers verklaren dat ze voor een seksdate 150 euro moesten vragen. Van dat bedrag moesten ze 20 procent afstaan aan de verdachten.

Adviezen en begeleiding

Hun activiteiten kwamen aan het licht door tips die gemeente en politie eind 2017 en begin 2018 kregen. De gemeente liet een van de flats in Overvecht observeren en vond op websites aanwijzingen dat er een illegaal prostitutiebedrijf was gevestigd. Bij een doorzoeking werd vervolgens een laptop gevonden waaruit bleek dat de verdachten ook minderjarigen lieten werken.
De voormalige dj Romeo A., die zichzelf nu Hans noemt, ontkende eerder dat hij seks met minderjarigen heeft gehad. Hij bleef volhouden dat hij de jonge mannen alleen heeft geholpen met de nodige adviezen en begeleiding. De advocaten van beide verdachten vroegen in de rechtszaak al om vrijspraak. Het OM had in die zaak ook tien en acht jaar geëist. Na de veroordeling gingen ze in hoger beroep.
De rechter doet op 14 juli uitspraak in de zaak.