Overlastsituatie Lucasbolwerk ‘onhoudbaar’ volgens Utrecht, burgemeester grijpt in

Utrecht - De gemeente Utrecht neemt per direct maatregelen bij het Lucasbolwerk. Vanaf vandaag kan de politie overlastgevers in het park een tijdelijk gebiedsverbod geven. Volgens burgemeester Sharon Dijksma is dat nodig omdat de situatie "onhoudbaar" is "met het mooie weer en de zomer op komst".
Al maanden is er overlast in het parkje bij de Stadsschouwburg. Verslaafde mannen en vrouwen, meestal dakloos, maken zich schuldig aan intimidatie, berovingen en mishandelingen. Ze belagen niet alleen omstanders, maar gaan ook met elkaar op de vuist. Tijdens die onderlinge vechtpartijen gebruiken ze stenen en messen, zegt de gemeente.
In een brief aan de raad schrijft Dijksma dat ook meerdere studentes zijn aangerand. Enkele horecamedewerkers die de overlastgevers aanspraken zijn mishandeld. Zij zitten daarom ziek thuis.
Volgens de gemeente is het aantal overlastgevers de afgelopen maanden enorm toegenomen; van een kleine 60 in augustus naar ruim 120 nu. Dus krijgen agenten de kans om tijdelijke gebiedsverboden op te leggen. Hoe vaker iemand de fout in gaat, hoe langer dat gebiedsverbod geldt.

Korte- en langetermijnoplossingen

Burgemeester Dijksma benadrukt dat de maatregel met de gebiedsverboden tijdelijk is, voor een periode van een halfjaar. De gemeente hoopt zo de overlast te verminderen tijdens de zomermaanden, als het Lucasbolwerk een populaire hangplek is voor recreërende Utrechters. Binnenkort wil de gemeente langetermijnoplossingen presenteren. Een daarvan is waarschijnlijk een verbod op het gebruiken van harddrugs in de openbare ruimte.
De maatregel die vandaag ingaat geldt niet alleen voor het Lucasbolwerk, ook voor het Hieronymusplantsoen. Dat is het gebied langs de singel aan de andere kant van de Lucasbrug. Veel overlastgevers gaan daar naartoe als ze zijn weggestuurd uit het Lucasbolwerk.
Volgens burgemeester Dijksma staan de problemen bij de Stadsschouwburg niet op zichzelf. "Zoals u weet hebben we op meerdere plekken in de stad, zoals op het Stationsplein onder het Bollendak, te kampen met ernstige overlast en geweldsproblematiek." Eerder zei Dijksma nog dat er te weinig politie is om de problemen goed aan te pakken.