Marion kan niet zonder de zorg van dochter Daniëlle (18): 'Ze is van prinses naar Assepoester gegaan'

© RTV Utrecht / Sibel Önemli
Vleuten - Elke dag het ontbijt klaarmaken, het huishouden doen en haar moeder met een elektrische stalift uit bed halen. Zo ziet het leven van Daniëlle uit Vleuten er inmiddels al bijna acht jaar uit. Vanwege een zenuwziekte belandde moeder Marion van Tessel in een rolstoel waardoor ze niet meer voor haar gezin kon zorgen. De rollen werden omgedraaid. Danielle werd de moeder in huis, Marion het zorgkindje.
Naast de voordeur word je door een grote rode kabouter begroet, op de voordeur staan de namen van drie gezinsleden. Aan de voorkant van de eengezinswoning lijkt alles normaal. Eenmaal binnen zie je dat het verre van 'normaal' is. Er is een aanbouw die een groot deel van de achtertuin opslokt. Sinds 2015 is dat de slaapkamer en de badkamer van Marion. En vlak voor die ingang staat een klein geïmproviseerd keukentje met een campingkoelkast, die ook speciaal voor haar is gebouwd.
Daniëlle ruimt de vaatwasser in, maakt het aanrecht schoon en vult de voorraaddozen bij in het keukentje van haar moeder. In de woonkamer zie je de foto's van vroeger tijdens dagjes uit, zoals een foto in de klederdracht van Volendam. Met enig heimwee vertelt Daniëlle dat ze toen net 11 was, want ze had net een bril gekregen. Korte tijd later veranderde er dat jaar meer voor haar dan alleen haar zicht.
© RTV Utrecht / Sibel Önemli
Marion vertelt dat ze is gediagnosticeerd met PPMS toen Daniëlle 11 jaar was, wat staat voor primair progressief MS. Eerst kon ze nog op krukken lopen maar later kwam ze in een rolstoel terecht. Haar man kon haar in het begin helpen, maar ook hij kreeg niet veel later gezondheidsklachten waardoor hij als hulp wegviel. Het gezin was voortaan afhankelijk van Daniëlle.

Van 1 tot 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Bijna één op de vier jongeren in Nederland zorgt voor een naaste met gezondheidsproblemen. RTV Utrecht komt daarom vier dagen lang met bijzondere verhalen over Utrechters die zorgen – hoe jong ze ook zijn.

Eigen leven stilgezet

Vroeger opstaan dan de klasgenoten werd de norm. Daniëlle staat elke dag een halfuur eerder op om de keuken op te ruimen en het ontbijt voor het gezin klaar te zetten. Na school pakte ze meteen de huishoudelijke taken op. "Ze heeft haar eigen leven bijna helemaal stilgezet," vertelt Marion. Ze kon niet meer met vriendinnen spelen, ze kreeg onwijs veel zorgen om haar moeder en samen dagjes uit zaten er ook niet meer in.
© RTV Utrecht / Sibel Önemli
"Ik maak weleens de vergelijking dat Daniëlle van prinses naar Assepoester is gegaan. Vroeger deed ik alles, nu moet zij het doen." Het gezin heeft thuishulp maar de thuisschoonmaak wordt wel van de dochter in huis verwacht. Ze is 18 dus dan kan je een heel huishouden schoonmaken wordt er gezegd. Maar Marion wil niets liever dan dat Daniëlle een 'normaal' leven leidt, waarin ze leuke dingen doet met haar vriendinnen en ook haar bijbaantje kan doen.
Er wordt teveel van een mantelzorger verwacht
Marion van Tessel

Thuiswonen

Daniëlle heeft net haar eindexamens achter de rug, na de zomer zal ze met de pabo beginnen. "Dan komt er ook heel wat bij kijken, als ze dan ook nog de zorg van een heel huishouden op zich heeft dan is dat niet te doen voor haar. Er wordt teveel van de mantelzorger verwacht." Ze roept daarom de overheid op om naar de positie van de jonge mantelzorgers te kijken. Volgens haar zijn jonge mantelzorgers nog onzichtbaar en verdienen zij het om ondersteuning te krijgen. "Ik gun haar alles."
Met name een leuke studententijd. Maar dat begint voor haar sowieso niet met uit huis gaan. "Zij is een hele verantwoordelijke jongedame. Zij voelde echt dat ze hier moet blijven want stel dat er wat gebeurt met mij." Marion is onwijs blij met zo'n dochter maar ziet ook in dat het teveel is voor zo'n jong persoon. Om haar in het zonnetje te zetten heeft ze geregeld dat Daniëlle voor haar gala in een mooie jurk met make-up in een luxe auto een entree zal maken. "Want ze is gek van auto's. Met name Formule 1, haar grootste hobby. Het liefst zou ik haar een ticket daarvoor cadeau willen doen maar daar hebben we de financiële middelen niet voor. Dit is wat er in mijn macht lag."