Van Koffyhuis tot C&A: deze winkels gingen Decathlon voor op het Vredenburg in Utrecht

Utrecht - Slechts vier jaar hield de Decathlon het aan Vredenburg 17 vol. Het prominente winkelpand in de binnenstad van Utrecht zoekt nu een nieuwe huurder. En dat is even wennen, want dat was in de lange geschiedenis van het adres nog maar zelden het geval.
Die geschiedenis gaat terug naar het einde van de 19de eeuw, als op de plek van het winkelpand nog café-restaurant Haagsche Koffyhuis is gevestigd. Het adres is dan nog Vredenburg 21/22, rond 1909 wordt het adres gewijzigd in Vredenburg 17.
Het Haagsche Koffyhuis werd gesloopt
Het Haagsche Koffyhuis werd gesloopt © Publiek Domein

Familie Brenninkmeijer

In 1923 bouwt de familie Brenninkmeijer het eerste C&A-pand. Het ontwerp is van architect Kasper Schickler. Het pand valt direct op tussen de veelal kleinere winkels aan het Vredenburg.
Het eerste C&A-pand
Het eerste C&A-pand © Publiek Domein
In 1939 volgt een groter pand als de Korte Viestraat wordt verbreed tot de Sint Jacobsstraat. Architect is dit keer Jan van der Laan. Tot aan de komst van Decathlon zal C&A in het pand gevestigd blijven. Dat is bijna een Utrechts record, zegt Arjan den Boer. Hij is publicist op het gebied van monumenten en architectuur. Den Boer schreef onder meer het boek Verdwenen horeca in Utrecht en had op DUIC een serie over verdwenen winkels.
"Aan Vredenburg heb je nog Paul van Dillen", zegt hij. De specialist in koffieapparatuur is al sinds 1912 op Vredenburg 22 gevestigd. Bij de grote winkelketens heeft C&A alleen concurrentie van de HEMA. "Die openden in 1929 de deuren op Oudegracht 147."

Kolos

Veel Utrechters zullen zich nog de C&A herinneren zoals het pand er in 1967 uit kwam te zien na enkele uitbreidingen. Een betonnen kolos met een weinig open uitstraling. "Het was natuursteen," verbetert Den Boer, "maar het leek inderdaad op beton." Voor die moderne gevel tekent opvallend genoeg dezelfde architect, zegt de publicist. "Van der Laan was de huisarchitect van C&A. Ook in latere werken laat hij een toenemende modernistische invloed zien, zoals bijvoorbeeld bij het stadhuis van Eindhoven."
De gevel die veel Utrechters zich herinneren
De gevel die veel Utrechters zich herinneren © Het Utrechts Archief
Anno nu voor veel mensen een onbegrijpelijke keuze, maar niet voor Den Boer. "Het pand moest breder worden. En uitbouwen in 'oude stijl' deden ze in de jaren 60 niet. Het was ook de tijd van de Neudeflat en de eerste plannen voor Hoog Catharijne", haalt Den Boer nog meer voorbeelden van 'verfoeide' architectuur aan.
Zelf kan hij de bouwstijl wel waarderen. "Het was een strakke en gesloten gevel", zegt hij. De Vredenburgzijde vormde zo een mooi contrast met de Sint Jacobsstraat, die min of meer in tact bleef.

Vertrouwde plek

Mooi of niet, het pand blijft daarna tientallen jaren ongewijzigd. Een kleine wijziging volgt nog als modebedrijf HoutBrox in de kelder van het pand een winkel heeft, maar de C&A blijft voor veel Utrechters een vertrouwde plek.
De inmiddels gesloopte traverse tussen C&A en Bijenkorf
De inmiddels gesloopte traverse tussen C&A en Bijenkorf © H. Boland
Grote wijzigingen volgen vanaf 2016 als de traverse verdwijnt die het pand met de Bijenkorf verbindt en er een grootscheepse renovatie komt. Maar zeg niet tegen Den Boer dat het pand daarmee weer in 'oude glorie' wordt hersteld.
"De Vredenburgkant heeft er in het verleden nooit zo uitgezien", zegt hij. Het opmerkelijke contrast tussen de beide zijden van het pand is daardoor nu verdwenen. "Ik vind het een beetje kitsch."
Het huidige pand met de 'historisch incorrecte' gevel
Het huidige pand met de 'historisch incorrecte' gevel © RTV Utrecht / Jordi de Jong
Met de verbouwing sneuvelt nog een stukje historie, weet Den Boer. Het glas-in-loodraam in het trappenhuis werd verwijderd en bevindt zich nu in een kunstmuseum van de familie Brenninkmeijer in Duitsland.

Nieuwe huurder nog niet bekend

Vergeleken met C&A heeft Decathlon dus slechts kort de geschiedenis van het pand mogen bepalen. Welke zaak nu de vele vierkante meters gaat vullen is nog niet bekend.
"Ik maak mij wel zorgen om leegstand", zegt Den Boer. "Er zijn niet veel grootwinkelbedrijven meer. Wat gaat er mee gebeuren?" Zeker is in ieder geval dat de kans klein is dat er nog een winkel komt die het zo lang volhoudt als C&A.