Onderzoek: we denken slecht na over zorg voor later, vooral uitstelgedrag bij 50-plusser

Archief.
Archief. © Pixabay
Utrecht - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Dat concludeert ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, na onderzoek onder ruim duizend mensen. De Utrechtse organisatie is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.
Ruim 80 procent van de Nederlanders heeft nog niets concreets geregeld voor de zorg die ze in de toekomst als oudere nodig hebben. Ook meer dan de helft praat niet over hun oude dag met anderen. Vooral 50-plussers vertonen volgens ActiZ uitstelgedrag, terwijl ze tegelijkertijd wel erkennen dat het belangrijk is om hierover te praten. Als reden waarom ze het niet doen, geven ze aan dat ze niet weten wat je nu al kunt regelen. Ook vinden sommigen zichzelf nog te jong om ermee bezig te zijn. Slechts een kwart van alle Nederlanders denkt er regelmatig over na.

'Zorgelijk'

"Dit zijn aantallen om je letterlijk zorgen over te maken", reageert voorzitter Anneke Westerlaken van ActiZ. "Door de oplopende vergrijzing en alle uitdagingen die de zorg nu al kent, moet elke Nederlander nu al nadenken over ouder worden." Volgens ActiZ vinden Nederlanders zichzelf oud als ze rond de 73 jaar zijn.
De voorzitter noemt het belangrijk dat mensen voorbereid zijn op de zorg die ze gaan krijgen als ze oud zijn. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor naasten. Volgen Westerlaken kunnen veel problemen dan worden voorkomen. "Zoals eenzaamheid of het risico op vallen." Ze geeft als simpel voorbeeld het verwijderen van drempels in huis.
Volgens de branchevereniging komt uit het onderzoek naar voren dat driekwart van alle Nederlanders bereid is om voor hun eigen partner te zorgen. En 60 procent wil dat ook doen voor de eigen ouders. Dat stemt Westerlaken tevreden. "Dat is mooi, want de uitdagingen in de zorg zijn niet alleen het probleem van de ouderenzorg, maar van heel Nederland."

Is de ouderenzorg van nu nog wel houdbaar? Wordt iedereen mantelzorger? Op deze vragen probeert RTV Utrecht-verslaggever Iris Tasseron antwoord te vinden in de podcastserie 'Zorgen'. Een persoonlijke zoektocht samen met haar moeder van 90 en 27-jarige zoon. Het personeelstekort in de zorg is groot en de vergrijzing neemt toe. Dat betekent dat de ouderenzorg anders georganiseerd moet worden en dat iedereen nu of later voor familieleden of vrienden moet zorgen. Zorg aan huis wordt de toekomst. Hoe bereid je je daar op voor?

Iris spreekt met de thuiszorg en zorgdeskundigen. En tussen al deze gesprekken en ervaringen door helpt ze haar moeder bij de zoektocht naar manieren om fit te blijven en dat is voor beiden soms confronterend, maar levert ook grappige momenten op. En samen met haar zoon onderzoekt ze hoe ze zich kunnen voorbereiden op hun eigen rol als mantelzorger.

Luister de podcast hier.