Meeste meldingen van straatintimidatie in Utrecht en Rotterdam

© RTV Utrecht
Utrecht - Nergens worden zo veel meldingen gedaan van straatintimidatie als in de stad Utrecht. Dat blijkt uit een rondgang door het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL onder gemeenten die zo’n speciaal meldpunt hebben.
Afgelopen jaar zijn in Utrecht 284 meldingen gedaan. Meestal ging het om vrouwen die werden lastiggevallen door mannen. Ze worden nageroepen, nagefloten, achterna gelopen of tegengehouden. De meldingen komen uit nagenoeg alle Utrechtse wijken.
Kort na Utrecht volgt Rotterdam met 276 meldingen. Utrecht en Rotterdam hebben allebei grote publiekscampagnes lopen om straatintimidatie onder de aandacht te brengen. Mogelijk heeft het hoge aantal meldingen iets met die campagnes te maken.
Burgemeester Dijksma van Utrecht wil dat straatintimidatie streng wordt aangepakt. Vorig jaar pleitte ze ervoor nasissen of intimideren van vrouwen strafbaar te maken. "Laten we zorgen dat de jonge jongens van nu weten dat ze met hun handen van vrouwen af moeten blijven en dat ze respect voor hen moeten hebben."