Utrecht hanteert strenge geluidsnorm voor windturbines Rijnenburg

© ANP
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat strenge geluidsnormen hanteren voor de vier megawindmolens die komen in polders Rijnenburg en Reijerscop. Het AD schrijft dat die normen zelfs strenger worden dan landelijk gebruikelijk is.
Veel buurtbewoners zijn bang voor geluidsoverlast. Wethouder Lot van Hooijdonk luistert naar hun zorgen en heeft bepaald dat de turbines gemiddeld maximaal 45 decibel geluid per dag mogen produceren. Landelijk geldt volgens de krant een maximale geluidsbelasting van 47 decibel.
Ook heeft de gemeente vastgesteld dat de windmolens geen schaduwen op huizen mogen werpen. De turbines mogen maximaal 270 meter hoog worden. Met het vaststellen van de (geluids)regels is "de opwek van heel veel schone energie voor de stad weer een stuk dichterbij", zegt Van Hooijdonk.
Het windpark is voor de helft eigendom van windcoöperatie Rijne Energie. Voorzitter Guido van Loenen is blij met de geluidsnormen, zegt hij tegen het AD. "Dat Utrecht aan de veilige kant gaat zitten en verder gaat dan de landelijke norm, lijkt mij juist."
Actiegroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop heeft eerder al aangegeven tegen de windmolens te willen procederen, ongeacht de maximale geluidsnorm.
Over de komst van windmolens in Rijnenburg wordt al een jaar of tien gediscussieerd. Naar verwachting begint de bouw in 2026. Een jaar later zouden de turbines operationeel moeten zijn. Ze komen in de polders tussen De Meern, Nieuwegein en IJsselstein, net onder de A12.