Yuverta vmbo in Utrecht morgen weer open na online dreigement, ook gala gaat door

© Yuverta
Utrecht - Het Yuverta vmbo in Utrecht gaat morgen weer open, nadat de school vandaag gesloten was vanwege een online dreigement. Er is geen concrete aanwijzing gevonden voor een reële dreiging. De politie, het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Utrecht hebben daarom aangegeven dat de leerlingen weer naar school kunnen. "Er heeft in deze zaak afgelopen nacht inmiddels ook een aanhouding plaatsgevonden in Amsterdam", meldt een woordvoerder van de burgemeester.
De zogenoemde driehoek, waarin de politie, het Openbaar Ministerie en de burgemeester overleggen, vindt dat het normale leven zoveel mogelijk door moet gaan en dat het sluiten van een school een uiterste maatregel moet zijn. "Om die reden hebben we vanochtend contact opgenomen met de school en vanuit de driehoek geadviseerd dat ze weer open kunnen", laat een woordvoerder van de Utrechtse burgemeester Dijksma weten.

Geschrokken

De school is geschrokken van het dreigement: "Als de dreiging binnenkomt weet je niet hoe serieus je het moet nemen. Je gaat meteen in de 'zorgstand'; zijn de leerlingen veilig? Zijn de medewerkers veilig?", omschrijft een woordvoerder het gevoel dat ze had na het dreigement.
Voor vandaag stonden drie examens gepland voor het vmbo: economie, natuur- en scheikunde II en maatschappijkunde. De sluiting heeft voor zover bekend geen invloed gehad op het afnemen van de examens, laat een woordvoerder weten. Het gala dat vanavond gepland staat, gaat ook door.
Ook de leerlingen van de locatie in Montfoort kunnen morgen weer naar school. Deze locatie is volgens de woordvoerder vandaag niet gesloten geweest.

Kopieergedrag

In Amsterdam zijn de afgelopen dagen ruim twintig scholen bedreigd via social media. Meerdere scholen sloten daarop de deuren. De NOS meldt dat ook de Amsterdamse scholen vandaag hebben aangegeven weer gewoon op te gaan. Zij willen niet "zwichten voor onacceptabel gedrag dat het geven van goed onderwijs in de weg staat".
Justitie gaat ervanuit dat er geen sprake is van een reële dreiging voor de scholen, maar dat er spraken is van kopieergedrag. Het zou gaan om een misplaatste grap.