Je blikje doneren zodat een ander het statiegeld kan innen, het kan binnenkort in Utrecht

© Lekjutters Vijfheerenlanden / Maarten Kerkhof
Utrecht - Aan een aantal Utrechtse prullenbakken komen binnenkort 'doneerringen' voor blikjes en flesjes. Op de drankverpakkingen zit sinds kort statiegeld, maar ze belanden volgens de gemeente nog te vaak in de natuur of tussen het overige afval.
Door ijzeren beugels aan beide kanten van prullenbakken in het Griftpark en Park Lepelenburg te maken, hoopt dat gemeente dat parkbezoekers hun blikjes en flesjes daarin gooien. Iemand die het statiegeld goed kan gebruiken, kan de flesjes en blikjes er weer uithalen en het inleveren, zo is het idee.
Wethouder Susanne Schilderman hoopt met de proef vooral het hergebruik te stimuleren: "Het is echt zonde als iets dat prima hergebruikt kan worden, tussen het gewone afval terechtkomt, of bijvoorbeeld in de natuur. Maar het is ook handig voor iemand die goed een muntje kan gebruiken", aldus de wethouder.
"Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je flesjes en blikjes zelf blijven inleveren. En je kunt uiteraard ook altijd geld doneren aan mensen die het nodig hebben", benadrukt Schilderman.
De proef begint op 30 mei, en loopt tot het einde van de zomer. In totaal worden de ringen aan dertien prullenbakken bevestigd. De gemeente meet tijdens de proef hoe schoon de parken zijn en op basis daarvan wordt besloten of de proef wordt uitgebreid.