Conifeer blijkt toch geen struik: Utrechtse woningcorporatie Woonin schuldig aan illegale kap

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
Utrecht - Utrecht wil dat woningcorporatie Woonin wordt vervolgd voor de illegale kap van 21 bomen in Overvecht. Dat gebeurde bij nieuwbouwproject Mix. Volgens Woonin-woordvoerder Jolande Uringa is er sprake geweest van een oprechte vergissing.
"We hebben de coniferen die zijn omgehakt, geschaard onder het struikgewas, en dat had niet gemogen", legt Uringa uit. "En we hebben ook nog een dode boom, en eentje die was omgevallen door een storm, weggehaald en daar hadden we toestemming voor moeten hebben. Op zich logisch, want anders kan iedereen een boom omhakken en dan zeggen dat er storm was."
Aan de Vader Rijndreef en de Camera Obscuradreef in Overvecht moeten 80 woningen en garages plaatsmaken voor 180 nieuwbouwwoningen. In andere delen van de stad worden dan sociale huurwoningen teruggebouwd. Daarvoor wilde woningcorporatie Woonin, die begin dit jaar ontstond uit een fusie tussen woningbouwvereniging Mitros (Utrecht en Nieuwegein) en Viveste (Wijk bij Duurstede en Houten) wat bomen kappen. Er werd een vergunning aangevraagd voor de kap van 45 bomen en het verplaatsen van 4 bomen. Er zouden 72 bomen worden herplant.
Maar toen een ambtenaar de bomen in januari ging checken, bleek dat er al 21 stuks omgehakt waren: illegale bomenkap dus. Woordvoerder Jolande Uringa van Woonin erkent dat de woningbouwcorporatie verkeerd zat. "De gemeente heeft groot gelijk. Als woningcorporatie maak je af en toe ook een fout en het is logisch dat je dan op de vingers wordt getikt." Een deel van de bomen zou zijn weggehaald na klachten van bewoners, die volgens Woonin erg tevreden waren met de kap.
De corporatie moet de bomen nu terugplaatsen en - afhankelijk van of het Openbaar Ministerie er een zaak van maakt - een boete betalen. De bouwwerkzaamheden gaan wel gewoon door. Woonin heeft een nieuwe aanvraag gedaan voor de kap van 25 bomen en de herplanting van 72 bomen. Die vergunning is verleend.