Yuverta vmbo sluit school in Utrecht na online bedreiging, leerlingen blijven thuis

De locatie van het Yuverto vmbo Utrecht.
De locatie van het Yuverto vmbo Utrecht. © RTV Utrecht / Dion Balfoort
Utrecht - Het Yuverta vmbo sluit vandaag een locatie van de school in Utrecht en eentje in Montfoort na een dreigement dat er mogelijk een schietpartij zou plaatsvinden. Die bedreiging gaat rond op social media. Ouders zijn per mail geïnformeerd dat er vandaag geen lessen zijn. Frank van Hout, regiodirecteur van de school, schrijft in het bericht aan de ouders: "Hoewel we de kans op een gewelddadig incident klein achten, sluiten we uit voorzorg onze school. De politie doet nader onderzoek." Bij een locatie in Montfoort werden de lessen stilgelegd en mochten leerlingen naar huis als hun ouders dit goed vonden.
Yuverta vmbo Utrecht op het Theo Thijssenplein in de Utrechtse wijk Zuilen stond tot 2021 bekend als het Wellantcollege. Inmiddels krijgen hier zo'n vierhonderd kinderen les. In Montfoort zijn dat er iets meer dan achthonderd.
Die leerlingen zitten vandaag dus allemaal thuis na een bedreiging op Snapchat. De ontruiming vindt middenin de examentijd plaats. Voor vandaag staan er drie examens gepland voor het vmbo: economie, natuur- en scheikunde II en maatschappijkunde. Of leerlingen die kunnen doen op een andere locatie is nog niet bekend, net als of het gala voor de leerlingen vanavond doorgaat.

Mogelijk kopieergedrag

Dit is niet de eerste bedreiging van een school deze week. Er wordt daarom rekening gehouden met het feit dat het hier gaat om kopieergedrag van leerlingen. "De politie houdt een vinger aan de pols of het op meerdere scholen aan de gang is", laat een woordvoerder van het Yuverta vmbo weten.
Woensdag sloot de Spinoza20first school in Amsterdam-Oost al nadat op sociale media berichten waren verschenen over een mogelijke schietpartij. Leerlingen en medewerkers die 's ochtends op school waren, werden naar huis gestuurd. Examenleerlingen konden hun examens uiteindelijk gewoon doen, maar dan in een andere school.
Die bedreiging op Spinoza20first leidt tot kopieergedrag meldt de Amsterdamse stadsomroep AT5. "Er komen diverse berichten binnen van ouders met soortgelijke bedreigingen op de scholen van hun kinderen." Gisteravond informeerde Yuverta volgens AT5 al de ouders met kinderen op de vmbo-scholen van het instituut in Amsterdam Oost en West dat kinderen thuis moesten blijven.
Vandaag ging er dus een mail uit naar ouders met kinderen op de vmbo-school van de instelling in Utrecht. Een ouder met kinderen op de school in Montfoort klaagt niet geïnformeerd te zijn: "Ik moest het online lezen toen mijn zoon mij verontwaardigd belde." Uiteindelijk kwam er een bericht vanuit de school aan de ouders in Montfoort. De school vertelde dat er een bedreiging was binnengekomen maar dat daarin geen locatie werd genoemd. De school vond het na overleg met de politie en de burgemeester niet nodig te sluiten. Wel mochten leerlingen naar huis. Uiteindelijk deden zoveel leerlingen dit dat de school vanaf 10.45 uur geen les meer kon geven en toch sloot. Morgen gaan de lessen weer gewoon door.