Zorgmedewerkers voeren actie in Utrecht voor meer loon, ook dreigende acties in onderwijs

Archief.
Archief. © Pixabay
Utrecht - Het is vandaag een dag vol actie. In Utrecht gaan honderden zorgmedewerkers de straat op voor meer loon en een lagere werkdruk. Zij lopen vanmiddag in Utrecht naar een gebouw aan de Oudlaan in Tuinwijk waar branchevereniging ActiZ en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zitten. Vakbond FNV verwacht honderden actievoerders.
De medewerkers in de gehandicapten- en ouderenzorg eisen onder meer een aanvullende loonsverhoging vanwege de inflatie. Ook moet er wat hen betreft wat gebeuren aan de hoge werkdruk die ze ervaren. En daarom komen de medewerkers vandaag naar Utrecht. De actievoerders verzamelen zich op het Paardenveld in het centrum van de stad en lopen vanaf daar naar de Oudlaan in Tuinwijk.
"Wij waren zelf ook verrast dat zoveel mensen bereid waren om naar Utrecht te komen want ze komen uit het hele land", zegt een woordvoerder van de FNV over de actie. "Maar dat geeft wel aan hoe belangrijk het voor mensen is. We hebben eerder al gehoord dat mensen écht bereid zijn actie te voeren om de werkgevers duidelijk te maken dat het niet langer kan zo."

Ook onderwijzers voeren actie

En er wordt niet alleen door zorgmedewerkers actiegevoerd vandaag. De leraren van basis- en middelbare scholen laten ook van zich horen omdat ze meer loon willen.
De protesterende leraren gaan namens de Algemene Onderwijsbond (AOb), de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) en vakbonden FNV en CNV naar Den Haag om handtekeningen te overhandigen aan onderwijsminister Dennis Wiersema. Ook zijn er protestbijeenkomsten in Amsterdam, Groningen, Zwolle en Maastricht. Die zijn aan het einde van de middag, zodat leerlingen die examen moeten doen er geen last van hebben.
De leraren willen nog niet gaan staken, maar houden die optie wel open als ze niet meer geld krijgen. De onderwijzers zeggen dat het Rijk op dit moment een loonsverhoging van vijf procent aanbiedt: minder dan de inflatie. Onacceptabel, vinden zij.