Dijksma: 'Intensiever gegevens uitwisselen met Duitsland in strijd tegen plofkraken'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De regio Utrecht gaat intensiever gegevens uitwisselen met de Duitse politie in de strijd tegen plofkrakers. Dat is een van de uitkomsten van het gesprek dat de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma voerde in Duitsland. De groep plofkrakers is groot en volgens Dijksma gaat het om veel jongeren uit de regio Utrecht.
In Noordrijn-Westfalen bezochten Dijksma, de hoofdofficier van justitie en de politie Duitse collega's om te praten over plofkrakers. De Duitse autoriteiten worstelen met het probleem. Veel van de criminelen komen uit Nederland, en dan met name uit Utrecht. "Geen exportproduct om trots op te zijn", zei Dijksma gisteren.
Maar de burgemeester was er ook om de Duitsers "wat te bieden". Ze sprak onder andere over de Utrechtse aanpak. Die richt op het voorkomen van de aanwas van jonge criminelen. Ook wordt met een intensieve persoonsgerichte aanpak geprobeerd om jongeren die al crimineel zijn op het rechte pad te krijgen.
Het gaat om "heel veel jongeren uit de regio Utrecht", aldus de burgemeester. Om Duitsland de helpende hand te bieden, is afgesproken om intensiever gegevens uit te wisselen, bijvoorbeeld op het moment dat Utrechters in de Duitse gevangenis terechtkomen. "Om te kijken of we hen ook in die programma's kunnen krijgen die we doen met jonge mensen die in Nederland in de gevangenis zitten."

Verdachten opgepakt

In Nederland is het aantal plofkraken teruggelopen door investeringen in de beveiliging van geldautomaten. Door lokale overheden daarover in te lichten, hoopt Dijksma ook bij te dragen aan het minder aantrekkelijk maken van plofkraken in Duitsland. Ook zou een cultuuromslag wat betreft het betalen kunnen helpen. "In Duitsland betalen veel mensen nog met contant geld en wij betalen veel met pin, ook in de winkel. Dat scheelt natuurlijk ook."
Dat de samenwerking wordt aangescherpt, betekent niet dat er voorheen geen samenwerking was met Duitsland wil Dijksma wel benadrukken. "Anders hadden we ook niet gisteren weer vijf Nederlandse verdachten via de Nederlandse politie kunnen oppakken op basis van informatie uit Duitsland. Dus die samenwerking die is er al een tijdje."