Mireya uit Nieuwegein in finale van de Nationale Voorleeswedstrijd: 'Je moet écht je publiek raken'

De Nieuwegeinse Mireya (11)
De Nieuwegeinse Mireya (11) © RTV Utrecht
Utrecht - Rustig praten, hárd als het moet... En soms ineens je publiek verrassen. In TivoliVredenburg komen vandaag de twaalf allerbeste voorlezers van het land samen. RTV Utrecht kijkt mee met de Utrechtse finalist Mireya Nielsen (11). "Je moet het publiek in kijken en denken: ik trek jullie allemaal mijn verhaal in."
De stress is goed te voelen in concertzaal Tivoli vandaag. Dat is niet voor niets, want het is de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Tienduizenden leerlingen uit groep zeven en acht hebben meegedaan, daarom staan er twaalf provinciale winnaars nu op het podium. "Sjonge, het zijn wel een hoop mensen in het publiek, hè?", klinkt het vanuit de groep finalisten.
Bij Mireya gaat het overigens "verrassend oké", zegt ze. De leerling van de Nieuwegeinse basisschool De Toonladder heeft hard getraind. Ze somt het even op: "Oefenen, oefenen, oefenen. En dan wel af en toe rusten, anders werk je te hard." Ze heeft een tactiek om de winst - hopelijk - binnen te slepen, legt ze uit. "Niet te snel, niet te langzaam lezen. Lees uit je hart."
Nieuwegeinse Mireya probeert de beste lezer van het land te worden

'Naar een andere dimensie'

Die tactiek passen meer finalisten toe, zeggen ze. Neem Victor (10) uit Friesland, bijvoorbeeld. "Je moet de luisteraars meenemen naar een andere dimensie", vertelt hij vol overtuiging. "Speel een beetje met je stem, fluister als het moet. Het publiek moet je écht pakken."
Dan op naar het podium. Al de hele ochtend is er geoefend. Maar nu voor het 'echie'. De klanken van band Lollypop klinken en bij iedere finalist zingen ze een succes-liedje. "Oh, nu voel ik wel wat spanning", zegt Mireya. Dan gaat ze op de grote witte stoel op het podium zitten. Haar klasgenoten van De Toonladder schreeuwen haar naam. Ze moét wel winnen, daar zijn ze daar van overtuigd.

'Lezen is zó belangrijk'

De Nationale Voorleeswedstrijd is dit jaar voor de 30e keer georganiseerd. Stichting Lezen hoopt dat de wedstrijd kinderen aanmoedigt om meer te lezen. "Het is goed voor je taalontwikkeling en hoe je bent als persoon", legt Desirée van der Zanden, van de organisatie, uit. "Lezen is zó belangrijk, omdat je je veel makkelijker in een ander kan verplaatsen. En dat hebben we in deze tijd zeker nodig."

Winst naar Zeeland

"Serafina lag in de zwarte KOUDE ruimte van de doodskist", begint ze te lezen. "Ik MOET ademhalen. Ik ben niet DOOD. Maar ze kon zich niet bewégen." Het publiek - honderden leerlingen uit het hele land - luistert aandachtig mee. "Ik geef NIET op", gaat ze verder, "ik HOU moed."
Een luid applaus volgt en dan is het wachten op de uitslag. Helaas voor Mireya gaat de winst naar Danischa Bah, de Zeeuwse kandidaat. Maar ook dan blijft ze positief. "Ik vond het al super om hier te staan, hoor. En: ik ben nog steeds de winnaar van Utrecht. Een jaar lang, hè. Superleuk!"