Utrechts echtpaar door nazaten herkend in Westerborkfilm

© Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Utrecht - Een Utrechts echtpaar is waarschijnlijk in de Westerborkfilm herkend door nazaten. Het gaat om het Duits-Joods echtpaar Ludwig Dannheisser (1868-1944) en Johanna Dannheisser-Bloch (1879-1944), die slachtoffer werden van de Holocaust.
Het echtpaar woonde in de Utrechtse Twijnstraat. Robin van Essen is initiatiefnemer van het plaatsen van struikelstenen in en rond de straat en wees de Amerikaanse nakomelingen op de film, meldt Nieuws030,
De nakomelingen zijn er zeker van dat de familieleden in de film te zien zijn, en reageerden volgens Van Essen vol ongeloof op de beelden: "De kleinkinderen zijn op jonge leeftijd hun grootouders kwijtgeraakt. Als je na al die jaren opa en oma ziet bewegen, dan is dat heel bijzonder", zegt hij tegen RTV Drenthe.
Van Essen heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op de hoogte gebracht van de ontdekking. Morgen reist hij met de Amerikaanse nazaten van de Dannheissers af naar het voormalig kamp, waar ze onder meer een rondleiding krijgen: "De familie deelt haar verhaal met ons, we geven ze een rondleiding op het terrein en er wordt natuurlijk ingegaan op de Westerbork-film. Het is prachtig om steeds nieuwe puzzelstukjes te kunnen leggen", vertelt Tessa Bouwman van het herinneringscentrum tegen de regionale zender.

Westerborkfilm

De Westerborkfilm werd in 1944 gemaakt door de Joodse fotograaf Rudolf Breslauer in opdracht van kampcommandant Albert Gemmeker. Het laat beelden zien van het voormalige kamp in het Drentse Westerbork. In de film is te zien hoe Joden, Sinti en Roma op transport worden gezet naar het vernietigingskamp Auschwitz.