Dronken man die brand stichtte bij bibliotheek Neude veroordeeld tot 15 maanden cel

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Een 25-jarige Pool die drie maanden geleden brand stichtte bij de Utrechtse bibliotheek op de Neude is door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 15 maanden cel, waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De man was stomdronken toen hij op 3 februari een brandbare vloeistof tegen de muur bij de fietsenstalling spoot en aanstak. Hoewel het brandje snel werd geblust, vindt de rechtbank dat de man met zijn actie de mensen en spullen in het voormalige postkantoor ernstig in gevaar heeft gebracht.
Dat de gevolgen beperkt zijn gebleven is volgens de rechtbank te danken aan snel optreden van politiemensen die de brand blusten en de brandstichter oppakten. Het vuur was overgeslagen naar een raamkozijn. De ruit had kunnen springen, waardoor de vlammen naar binnen konden zijn geslagen. Vooral de fietsenstalling en restaurant Meneer Potters liepen gevaar. In het restaurant was het toen al redelijk druk.

Geen herinnering meer

De Pool was op de bewuste vrijdagmiddag zo dronken dat hij zich vrijwel niets meer van de brandstichting kon herinneren. Ook van zijn arrestatie wist hij niets meer. Maar van de brandstichting zijn duidelijke beelden beschikbaar en de man heeft zichzelf daar op herkend.
Waarom de man brand stichtte is onduidelijk. Hij was in een dronken bui en had vermoedelijk waanbeelden, zei hij destijds bij de politie. De man heeft geen onderdak en geen inkomen en is verslaafd aan drank. Volgens de reclassering is er door die omstandigheden kans dat hij opnieuw in de fout gaat.
De Pool is pas acht maanden in Nederland, maar is in die korte tijd al meerdere keren met politie en justitie in aanraking gekomen. De stichting Barka zal hem helpen bij het oplossen van zijn problemen. Deze organisatie, die ook een kantoor in Utrecht heeft, is opgezet om het toenemende aantal Oost-Europeanen te helpen die dakloos zijn en kampen met een verslaving.