Vijf verdachten Duitse plofkraken opgepakt in Nederland

© RTV Utrecht
Utrecht - Bij invallen in negen woningen in Utrecht, Amsterdam en Helmond zijn vanochtend vijf mensen opgepakt. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een groot aantal plofkraken in Duitsland, zo maakte de federale recherchedienst in Duitsland vandaag bekend. In Utrecht ging het om drie woningen, daarbij zijn twee personen aangehouden.
De vijf Nederlands-Marokkaanse verdachten zijn volgens de Duitse politie tussen de 23 en 38 jaar oud. Ze zouden 22 plofkraken op hun geweten hebben, gepleegd tussen 20 mei 2021 en 30 augustus 2022. Daarvan waren 21 plofkraken in Duitsland en één in Luxemburg, aldus de Duitse politie. Daarbij zouden de daders meer dan 1 miljoen euro hebben buitgemaakt en voor 2 miljoen aan schade hebben aangericht.
De aanhoudingen volgden op intensief grensoverstijgend onderzoek in samenwerking met het internationale Rechtshulpcentrum in Arnhem. Eerder al werd tegen de vijf verdachten een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De Nederlandse rechter beslist binnenkort over het verzoek om overlevering van de vijf aan Duitsland.
Tijdens de invallen in de woningen zijn onder meer geld, kleding, mobieltjes en computers in beslag genomen. Volgens de Duitse politie moeten de aangehouden vermeende plofkrakers rekening houden met gevangenisstraffen tot vijftien jaar. Wie deelnam aan de bende van plofkrakers kan een gevangenisstraf van tien jaar tegemoet zien.