Cabaretier Andries Tunru treedt op in zijn eigen stadsie: 'Voel me altijd begrepen door het Utrechtse publiek'

Andries Tunru voor de Utrechtse stadsschouwburg
Andries Tunru voor de Utrechtse stadsschouwburg © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Utrecht - De Utrechtse cabaretier Andries Tunru stoft zijn diploma psychologie af. In zijn nieuwe voorstelling "In Theorie" probeert hij structuur te brengen aan de chaos in zijn leven. "Voordat ik cabaret ben gaan doen, heb ik psychologie gestudeerd in Utrecht. Dat interesseert me nog steeds. Ik vind het nog steeds heel leuk om te denken: waar zit menselijk gedrag precies in, waar halen we onze overtuigingen vandaan? De voorstelling die ik nu gemaakt heb, gaat over het vinden van houvast. Ik denk dat we allemaal de wereld net iets te groot en te onoverzichtelijk vinden om het te kunnen behappen. We zoeken daar allemaal manieren voor en daar zit heel veel comedy in."
Aan het begin van de show vertelt Andries altijd even dat hij de grote finale van de Slimste Mens net niet heeft gewonnen. "Ik moest het opnemen tegen Snollebollekes Rob Kemps en ik dacht: die kan ik wel aan. Maar toen bleek in de praktijk dat ik niet genoeg wist over Willeke Alberti, ik moest nog één antwoord geven. Ik wist dat er staat nog een hit van haar tussen moest staan, maar ik wist het echt niet. Rob zei: 'Samen zijn'. En toen ben ik tweede geworden. Dat blijft me nu altijd achtervolgen. Maar ik vind het ook wel heel grappig. Ik belde Rob de dag erna en zei: ik denk dat het heel leuk is als we de clip van 'Samen zijn' op gaan nemen. Op het moment dat de finale op tv afgelopen was, heb ik meteen die clip gepost als onderdeel van het verhaal. Dat maakt het extra leuk."

'Ik heb altijd gedacht: later als ik groot ben wil ik in Utrecht wonen'

In zijn show zitten ook Utrechtse elementen, over Leidsche Rijn bijvoorbeeld. Want Utrecht is zíjn stad geworden. "Ik heb altijd gedacht, later als ik groot ben wil ik in Utrecht wonen. Nu is het eindelijk zover dat ik me inwoner van Utrecht mag noemen. Dat vind ik echt te gek. Ik ga nooit meer weg. Ik voel me altijd heel begrepen door het Utrechtse publiek. Op de een of andere rare manier heb ik het idee dat ze hetzelfde naar de wereld kijken als ik. Of dat in mijn hoofd zit of niet, dat weet ik niet. Maar dat speelt dan heel lekker, ik kan helemaal mezelf zijn en we snappen elkaar. In mijn vorige voorstelling had ik een heel stuk over hoe moeilijk het is om beter voor de wereld te zorgen, of vegetariër te zijn omdat tofu gewoon heel goor is. Als je dat hier in Utrecht vertelt denkt iedereen, ja ik probeer ook minder vlees te eten en dat vind ik ook moeilijk. Maar er zijn ook plekken waar mensen dan zeggen, maar dan eet je toch gewoon wel vlees. Dan gaat de hele bodem onder de scène vandaan. Het gaat over de strijd die je intern hebt tussen die twee uitersten."
Andries op het podiu
Andries op het podiu © Andries Tunru
Andries mag eindelijk voor het eerst in de Grote Zaal in de Stadsschouwburg optreden. "Dat was een jongensdroom waarvan ik twee jaar geleden niet wist dat hij waarheid zou worden." Tot nu toe stond hij in de kleinere Blauwe Zaal. Hij heeft al wel een band opgebouwd met de Schouwburg. "De Stadsschouwburg is een beetje mijn thuistheater geworden. Als ik een gek plan heb mag ik dat doen. En daarom ga ik dit jaar met een geïmproviseerde Utrechtse oudejaarsshow doen. Samen met een andere Utrechtse cabaretier, Stefan Hendrikx waarmee ik tour met een geïmproviseerde voorstelling. We gaan ter plekke sketches en liedjes maken, terugblikken over het oude jaar en het nieuwe jaar onder de loep nemen.
Andries Tunru staat met twee verschillende shows in de Stadsschouwburg in Utrecht: op 5 juni met In Theorie en van 28-30 december met De nogal hyperbijzondere Utrechtse Oudejaars-improvisatie-extravaganza 2023.