Ruim 10.000 deelnemers tijdens sfeervolle Utrechtse marathon: 'Deze is voor jou, mama'

© RTV Utrecht / Menno Schilder
Utrecht - Na vier jaar wachten was het voor de Utrechtse hardlopers eindelijk weer zover, de Utrecht Science Park Marathon op het programma. Projectmanager van het evenement Sophie Appeldoorn zag tevreden hoe meer dan 10.000 lopers aan de start stonden: "Voor een stad als Utrecht is dit echt heel uniek."
De opbouwwerkzaamheden bij de start beginnen al om 06.00 uur in de ochtend. Bij de start van het parcours staat Gijs Lookman samen met zijn collega om het startpistool te testen: "Het schot moet op de juiste manier worden gelost. Soms moeten we even uitleggen hoe het precies werkt. Het moet allemaal wel volgens de regels verlopen. Het is een prachtig en schaduwrijk parcours. Ik denk dat het een hele fijne route is."
Sophie Appeldoorn merkt dat het hardloopevenement groeiende is: "De komende jaren willen we het nog meer op de kaart gaan zetten. Ik denk dat we vandaag weer hebben gezien dat er een hele mooie basis staat", vertelt Sophie tevreden.

Broodnodige water

De deelnemers beginnen én eindigen op het Utrechtse Science Park. Tussendoor loopt het parcours door de Utrechtse natuur en binnenstad. Ongeveer 2 kilometer voor de finish bevindt zich het laatste waterpunt. Steijn Willemsen staat samen met zijn team klaar om de lopers voor de laatste loodjes nog wat te helpen: "We hebben in totaal 5.000 bekers met water klaar staan. We merken echt dat het leeft. Buurtbewoners hier achter ons vroegen al meteen of ze ons konden helpen", zegt Steijn enthousiast. "Wij staan hier niet alleen om water uit te delen, maar ook om alle lopers aan te moedigen. Dat heb ik mijn team ook wel heel erg meegegeven", zo besluit Steijn.
Met de finish bijna in zicht worden de loodjes voor sommige lopers zwaar: "Mijn maat heeft wat suiker tekort, dus hij moet even een AA'tje nemen", vertelt een deelnemer snel met een glimlach. "Maar wij kunnen hier niet te lang blijven staan, we zijn er bijna."

Speciaal voor overleden moeder

Jerry doet ook mee aan de marathon. Hij heeft een ontroerende reden: "Twee weken geleden is mijn moeder overleden aan kanker. Ik doe dit alleen maar voor jou mama", vertelt Jerry zichtbaar emotioneel. "Ik weet zeker dat ze heel erg trots op me is", aldus Jerry die flink wat support ontvangt en zijn weg vervolgt richting de finish.
Na dik 40 kilometer worden de prijzen verdeeld. Maikel Stolwijk mag zich de winnaar van de Utrecht Marathon noemen. Zichtbaar genietend vertelt hij hoe hij werd getriggerd om mee te doen: "De laatste keer met dit evenement ging het volgens mij mis doordat veel deelnemers de verkeerde kant op gingen. Daardoor trok het eigenlijk mijn aandacht", zegt Maikel, die vindt dat de organisatie dit jaar revanche heeft genomen: "Het is dit jaar echt ontzettend goed georganiseerd, overal was ook publiek", zo besluit de winnaar van de marathon.
Utrechter Jacco Langerak gaat als tweede over de finish en is daarmee de beste regiogenoot: "Ik was blij verrast door de entourage. Ik kreeg ontzettend veel aanmoedigingen", vertelt Jacco blij. "Zo'n mooie prijs in je eigen stad. Echt een heerlijke zondag."