In pak op de motor voor de gezondheid van mannen: 'Ik heb mijn baard al netjes geschoren'

© Central City Ride
Utrecht - Ondanks het warme weer kan je zomaar tientallen mannen in driedelig pak voorbij zien scheuren vandaag. In Utrecht wordt namelijk weer de Distinguished Gentleman's Ride gereden. Hiermee wordt geld opgehaald en aandacht gevraagd voor onderzoek naar prostaatkanker en de mentale gezondheid van mannen.
De voorwaarden om mee te doen zijn duidelijk zichtbaar. Deelnemers komen 'in ouderwetse gentleman kleding', vaak met een strikje en soms zelfs in driedelig pak. En ze rijden op een klassieke motor van minimaal 35 jaar oud. Dat maakt het een opvallend tafereel, wat volgens de deelnemers het doel alleen maar helpt: aandacht vragen voor de fysieke en mentale gezondheid van mannen.

Don Draper

Het idee van de Gentleman's Ride komt van Australiër Mark Hawwa, die een foto van de serie Mad Men zag. Daarop zit de hoofdrolspeler Don Draper in een strak pak op een oude motor. Hawwa besloot dat dit dé manier was om geld op te halen voor het goede doel.
In Sydney werd zo in 2012 The Distinguished Gentleman's Ride geboren. Inmiddels is het een internationaal fenomeen waar 121 landen aan meedoen. Sinds 2012 hebben al 340.000 motorrijders meegedaan, en is er 37,5 miljoen dollar opgehaald voor de goede doelen zie ze steunen. Ook Utrecht doet al jaren mee, en heeft tot nu toe 15.751 euro opgehaald.

Stille figuren op ronkende motoren

Gentleman biker Jeroen Broekhuis rijdt mee op zijn Honda CX500, uit 1982. Daar sleutelt hij graag aan, en zo heeft hij ook deze ride ontdekt. "Ik vind het erg leuk om te doen. Je komt in contact met anderen, en het is echt een gemeenschap. Zo steun je elkaar, en dat is ook waarvoor we rijden."
Ik heb mijn baard helemaal netjes geschoren zoals het hoort, en mijn pak hangt al klaar.
Gentleman's rider Jeroen Broekhuis
Naast prostaatkanker, waar de stichting Movember met wie ze samenwerken al langer geld voor ophaalt, willen ze ook de mentale gezondheid van mannen bespreekbaar maken. "Die groep motorrijders, zijn toch wat stillere figuren. Met name mannen kunnen nog wel eens wat moeilijker uit hun woorden komen en emoties tonen. Deze ride brengt mensen bij elkaar om dat te zien te voorkomen. Dat is ook waarom ik meedoe."

Bier gebrouwen

Broekhuis heeft geld ingezameld door samen met een lokale bierbrouwer zelf bier te brouwen, en dat te verkopen. Hij heeft al bijna alles verkocht, vertelt hij opgetogen. "Je merkt dat als je vertelt waar het over gaat, je het ook terugkrijgt van mensen, van: ohja, ik ken ook iemand die dat heeft."

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. De ziekte, die zich ontwikkelt in de prostaat, wordt meestal pas laat ontdekt. Meestal is de ziekte zelf niet fataal, maar er kan wel een heftige nodig behandeling nodig zijn om het te bestrijden.

Van Berlijnplein via de Catharijnesingel naar Maarssen

De organisatie verzamelt op Berlijnplein, in Leidsche Rijn. Om 13u gaan ze rijden. Ze vertrekken richting het centrum, maar moeten in verband met de marathon creatief zijn met hun route. "We pakken wel een stukje Catharijnesingel mee, en dan gaan we door Oudenoord, door Overvecht, en langs Slot Zuylen naar Maarssen. Het eindpunt is bij restaurant Buiten bij de Sluis aan het kanaal, bij de gele brug.
Ook Broekhuis zal straks klaar staan op Berlijnplein in een dapper outfit, zoals de mannen het noemen. "Ik heb mijn baard helemaal netjes geschoren, zoals het hoort, en mijn pak hangt al klaar."