Utrechtse band John Coffey na 6 jaar stilte weer terug: ‘Bepalen zelf onze begrafenis’

© ANP
Utrecht - De Utrechtse rockband John Coffey is terug van weggeweest. Zes jaar waren ze van de radar, maar vandaag komen ze weer echt thuis in eigen stad. Een flink thuiskomfeest moet het worden vanavond op een experimenteel stadsplein, met skateboards, foodtrucks en een flinke bak herrie.
We wilden onze thuiskomst in Utrecht gewoon heel groot vieren, zegt gitarist Alfred van Luttikhuizen, en daarom staan ze ook niet gewoon in de Ronda in TivoliVredenburg, maar op Beton-T, een kaal stuk beton, tussen de oude bedrijfshallen langs het Merwedekanaal. "Het hele idee waarom we überhaupt weer muziek willen gaan maken, na zes jaar tijd, is dat we weer hele toffe, bijzondere dingen willen doen. En de hele sfeer die daar hangt, die oude fabriekssfeer, vinden we enorm goed passen bij de muziek die wij maken en de chaos die we bij shows hebben."

Reputatie

De band heeft nogal een reputatie hoog te houden. Een kolkende massa voor het podium, lichamen die over elkaar buitelen, crowdsurfers en podiumspringers. Het is meestal wat intens bij John Coffey. De band stelde dan ook niet teleur, toen hij in maart ineens weer opdook voor een paar kleine gratis optredens in cafés in Tilburg, Rotterdam en Groningen.
Überfan en medewerker van muzieksite 3voor12Utrecht Hugo Oosterwijk noemt het optreden dat hij zag in Rotterdam "behoorlijk legendarisch". "Het was ramvol, het zweet gutste van het plafond en de helft van het publiek had geen t-shirt meer aan." De paar vrienden die mee waren en normaal naar veel rustiger muziek luisteren waren ook snel om. "Je wordt gewoon omver geblazen."
Dat is inderdaad wel de bedoeling, grinnikt gitarist Van Luttikhuizen. "Wij gaan gewoon helemaal uit onze plaat tijdens zo'n show en onze muziek moet één ding doen. Dat is gewoon energie overbrengen. Heel veel energie! Dan ontstaat er wisselwerking met het publiek, waardoor het echt één grote 'harmonieuze chaos' wordt. Dus, alles mag kapot, maar we zijn wel een beetje lief voor elkaar."
De Utrechtse band werd in 2002 opgericht en brak in 2015 definitief door met het album The Great News. Het hielp ook wel dat zanger David Achter de Molen dat jaar op Pinkpop een naar hem toegeworpen biertje soepel uit de lucht plukte en schijnbaar achteloos opdronk, terwijl hij op handen werd gedragen door het publiek. De video daarvan ging internationaal viraal en is miljoenen keren bekeken.
Maar daarna werd het ineens stil rond John Coffey. Na de roes van heel veel toeren door meerdere landen, trokken de bandleden zo'n beetje op het hoogtepunt van de roem de stekker eruit. "We wilden niet als een nachtkaars uitgaan", verduidelijkt Van Luttikhuizen. "We bepalen zelf onze begrafenis wel."

Even klaar

De band moet het volgens de gitarist financieel nou eenmaal hebben van hun optredens en een paar jaar achteroverleunen en teren op inkomsten van streamingsdiensten zat er gewoon niet in. Maar ze hadden collectief even ook geen zin meer in weer zo'n serie van drie jaar intense optredens en zijn daarom allemaal wat anders gaan doen. Andere bands, andere bezigheden en een enkel bandlid was zelfs helemaal klaar met muziek. "Onze drummer heeft een paar jaar niet achter zijn drumstel gezeten."
De wederopstanding nu was ook een collectief besluit. "Het begon toch weer te kriebelen", zegt Van Luttikhuizen. "Ik begon het live spelen ook echt wel te missen. Dat je met honderd man of tweeduizend man op elkaar gepakt kunt staan en een gezamenlijke ervaring kunt hebben. Dat was wel iets wat ik weer wilde."
Na een rondje bellen én het idee dat het kruit nog niet verschoten was, ging de kogel door de kerk. Er komt een nieuw album, een terugkomconcert vanavond in Utrecht en een groot optreden in de AFAS Live, de grote concertzaal in Amsterdam. Het wordt alleen wel wat minder frequent dan voorheen. "We doen het wel onder nieuwe voorwaarden. Waar we vroeger 130 shows per jaar deden, doen we nu dit eerste jaar er maar twintig. Wie weet worden dat er wel weer meer, maar we doen alleen de dingen die we echt willen doen, dit keer."
Hugo Oosterwijk zal er zijn, vanavond bij Beton-T, samen met zeker duizend andere liefhebbers. De optredens beginnen 's middags al, met bevriende bands op het podium, foodtrucks aan de zijkant én de favoriete tattoo-artiesten van de band. Oosterwijk hoopt stiekem dat het een terugkerend festival wordt, maar dat kan gitarist Van Luttikhuizen niet beloven. Eén ding staat wel vast, en dat is een belofte van de organisatie aan omwonenden: rond 22.15 uur is het allemaal wel afgelopen.