Veel vragen en emoties na vondst explosief bij Utrechtse beautysalon: 'Mensen voelen zich onveilig'

© Koen Laureij
Utrecht - De vondst van een verdacht pakketje bij beautysalon FullGlamDutch in Utrecht heeft er flink ingehakt bij de eigenares van de zaak en bij omwonenden. Een buurvrouw laat weten dat mensen in de buurt met veel vragen zitten en zich onveilig voelen na het tweede incident bij de beautysalon in korte tijd. "Veel mensen vinden het toch wel eng hier te blijven wonen."
Het verdachte pakketje werd vanmorgen rond 05.30 uur gevonden bij de voordeur van het gebouw aan de Amsterdamsestraatweg. De hulpdiensten rukten massaal uit: zo deed de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoek en waren ook politie, brandweer en een ambulance ter plaatse. Het pakketje is vervolgens meegenomen en door de EOD op een veilige plek tot ontploffing gebracht.
Aan het eind van de middag meldde de politie dat het inderdaad om een explosief ging. Ook maakte de gemeente Utrecht bekend dat het pand op last van burgemeester Dijksma dertig dagen lang gesloten wordt. Dit vanwege "de ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid door dit incident, de eerdere geweldsincidenten en de de reële kans op herhaling".

Niet vergeven

De eigenares van de zaak kreeg het nieuws via een berichtje tot zich, zo vertelt ze. "Ik kreeg een WhatsAppje dat er een verdacht pakketje was gevonden in Utrecht, aan de Amsterdamsestraatweg. En toen drukte ik erop en het was inderdaad bij mij in de zaak."
Het is inmiddels de vierde keer dat een zaak van de vrouw het doelwit is van een bedreiging. In februari werd de Utrechtse onderneming nog beschoten, terwijl een andere vestiging in het Noord-Hollandse Laren in januari het doelwit was van een beschieting. Een maand later werd daar een verdacht pakketje op het raam geplakt. De politie onderzoekt een mogelijk verband.
De vrouw zegt geen idee te hebben waarom zij het doelwit is en van wie. "Totaal niet. Ik zou het ook heel graag willen weten. Ik weet niet of de daders wel beseffen wat ze nette mensen aandoen. Ik zal het ze nooit vergeven."

Veel vragen in de buurt

In de buurt maken veel mensen zich zorgen, zo vertelt een buurvrouw. "Er zijn meerdere buurtbewoners die echt van slag zijn. Heel angstig en huilen. Zij vragen zich ook wel af wat de gemeente eraan gaat doen: gaat het pand dicht? Wie zit erachter? Dus ik merk dat er veel onrust en zorgen in de straat zijn en dat mensen zich onveilig voelen."
Met de eigenares heeft de vrouw vooral medelijden. "Ik heb haar wel eens ontmoet en het is een heel vriendelijke vrouw die ook hard heeft gewerkt om de zaak op te knappen. Voor haar is het natuurlijk ook een grote aanslag, ook op financieel vlak."
Dat laatste bevestigt ook de eigenares. Op de vraag wat de sluiting van dertig dagen betekent voor haar bedrijf reageert ze emotioneel. "Dat betekent dat we er aan onderdoor gaan. Maar ik moet met beide benen op de grond blijven staan. Als ik dat niet doe, gaat alles kapot."