Gemeente Utrecht haalt toch succesje in kwestie miljoenenbezwaarschrift: handhavend optreden was terecht

© Pixabay
Utrecht - De gemeente Utrecht heeft terecht een bewoner aan de Oudegracht gedwongen om herstelwerkzaamheden te verrichten aan zijn achtergevel en kelder. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechter. De langlopende kwestie kwam in het nieuws nadat de gemeente te laat had gereageerd op bezwaarschriften van de Utrechter. Daarom moest de gemeente de man bijna 1 miljoen euro aan dwangsommen betalen.
Afgelopen dinsdag stonden de twee partijen opnieuw voor de rechter. De vraag die deze week centraal stond: had de gemeente Utrecht gelijk toen ze handhavend optrad tegen een bewoner die "een bouwkundig gevaarlijke situatie" had gecreëerd. In het pand ontbrak een achtergevel en een zogeheten "dragende mandelige (gedeelde) keldermuur", die de druk van een tweetal panden niet meer aankon.
Ja, luidt het oordeel van de rechtbank. In 2019 stuurde de gemeente een aannemer naar het pand om werkzaamheden te verrichten. De kosten daarvan werden op de eigenaar van het pand verhaald, die op zijn beurt meerdere beroepen instelde. Die beroepen zijn nu door de rechtbank ongegrond verklaard.
Deze uitspraak van de rechter doet niets af aan het geld dat de gemeente aan de man moest betalen vanwege het te laat reageren op zijn bezwaarschriften. De zaak is nog niet afgedaan. De gemeente verwacht dat er dit jaar nog een groot aantal besluiten behandeld gaat worden bij de rechter rondom vergelijkbare zaken. Half september komt daar meer duidelijkheid over.